ŽENSKA EKIPA KOŠARKAŠKOG KLUBA „BUDUĆNOST BN“: Čuvari tradicije ženske košarke u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

ŽENSKA EKIPA KOŠARKAŠKOG KLUBA „BUDUĆNOST BN“: Čuvari tradicije ženske košarke u Bijeljini


Uprkos bogatoj tradiciji ženske košarke u Bijeljini, posljednje dvije decenije u našem gradu na ovom polju vlada suša. Da sve ne bude tako crno pobrinuli su se Dragana i Dario Čojić. Njihov projekat, Košarkaški klub „Budućnost BN“ pod svojim krovom nikada nije zanemarivao svoje žensko odjeljenje. Možda do sada i nisu napravile neki spektakularan uspjeh, međutim opstajati u ovakvim, sportu nenaklonjenim okolnostima ravno je uspjehu samo po sebu.



Ovaj klub trenutno okuplja oko 30 djevojčica i djevojaka. U 2022/23. sezoni seniorke KK „Budućnost BN“ su nastupale u Prvoj ligi Republike Srpske za žene. Kraj regularnog dijela sezone su dočekale na trećem mjestu da bi u polufinalu plej-ofa bile poražene od ekipe iz Teslića.
 
Od početka ove sezone, na čelo stručnog štaba koji vodi brigu o ženskom dijelu KK „Budućnost BN“ došla je Suzana Milovanović.



- Prije nego što sam došla da vodim žensku ekipu KK „Budućnost BN“ znala sam da je klub orijentisan prema mladim igračima i da ima kvalitetnu školu košarke. Bila sam svjesna da me čekaju jako mlade košarkašice koje ću predvoditi kroz Prvu ligu Republike Srpske, i to me je i privuklo u ovaj kolektiv. Zajedno sa upravom kluba, napravili smo plan da u naredne dvije ili tri godine od ovih djevojaka napravimo jezgro ekipe sa kojom bismo u daljem periodu išli na velike rezultate. Klub je obezbijedio optimalne uslove za treninge tako da sve naše djevojke imaju šansu da se, kroz rad i napredak, ostvare kao košarkašice“, rekla je za „Semberske novine“ Suzana Milovanović, trener ženske ekipe KK „Budućnost BN“.



Prva liga Republike Srpske za košarkašice broji samo šest klubova. Ovoliki broj klubova u elitnom republičkom rangu dovoljno govori o položaju ženske košarke u našem društvu. Uprkos svemu, u KK „Budućnost BN“ smatraju da se sumorno stanje u ovom sportu može relativno jednostavno riješiti.

- Kao košarkašica sam nastupala u klubovima širom Evrope. Prije dolaska u Bijeljinu bila sam trener u KK „Dinamo“ iz Tirane. U odnosu na Albaniju, a posebno na Evropu, ovdje se malo ili uopšte ne ulaže u žensku košarku. Na osnovu onoga šta sam vidjela u ovoj sezoni, smatram da u Republici Srpskoj postoje dobre predispozicije, da postoji dovoljno i talenta i struke gdje nisu potrebna velika ulaganja da bi se ženskoj košarci dalo mjesto koje zaslužuje. U toj priči KK „Budućnost BN“ može svima biti primjer kako se treba odnositi prema djevojčicama, djevojkama i ženama u sportu“, istakla je Milovanovićeva.


 
Prvi tim bijeljinskih košarkašica čini 15 djevojaka. Većina je prilično mlada za takmičenje u seniorskoj konkurenciji, ali su na djelu pokazale da se znaju nositi i sa starijim protivnicama. Od deset mečeva u Prvoj ligi pobjedile su u šest. Pri tome, samo tri košarkašice KK „Budućnost BN“ su starije od 15 godina.

-U polufinalu plej ofa Prve lige Republike Srpske igrale smo sa ekipom KK „WBS Basketball“ iz Teslića koja je, u svakom segmentu igre, kvalitetnija ekipa od nas. Uprkos svojoj prednosti, nisu se naigrale pored nas. Moje djevojke jesu mlade ali uopšte nisu naivne i bezopasne po protivnički koš“, ponosno je istakla Suzana Milovanović.
 
Na Izbor sportiste godine Grada Bijeljina za prošlu godinu, KK „Budućnost BN“ je nominovao Nikolinu Grbić, članicu svoje seniorske ekipe. Sa svojih nešto više od 17 godina Nikolina, uz godinu starije Maju Savić i Teodoru Sojić, predstavlja osovinu svoje ekipe.



- Nikolina je onaj tip sportiste koji bi svaki trener volio imati u ekipi. Svakom treningu i utakmici prilazi maksimalo posvećeno, a uz to svojom borbenošću i energijom pokreće ostatak ekipe. Velika je podrška mlađim košarkašicama i vjerujem da će uz ovakav odnos napraviti zavidnu karijeru“, rekla je Suzana Milovanović.
Dolaskom u KK „Budućnost BN“ na početku ove sezone Suzana Milovanović je osvježila stručni štab bijeljinskog kluba. Ovu sezonu, Suzana, uz Daria Čojića, čini trenerski tandem koji sa klupe vodi mlade momke KK „Fabrika“. Ova ekipa  se takmiči u Drugoj ligi RS gdje su se, uz još četiri kluba plasirali u Mini ligu za prvaka Druge lige. Pored ženske seniorske ekipe Suzana sa klupe vodi i mlađe ženske kategorije ovog kluba. Ove sezone se po uspjehu posebno izdvojila kadetska ekipa Budućnosti. Djevojčice učestvuju u Omladinskoj ligi BiH gdje je veća konkurencija kvalitetnih ekipa, a Bijeljinke imaju priliku da u takvom ambijentu dodatno napreduju. Do sada imaju stopostotan učinak i preostalo im je još tri pobjede do plasmana među četiri najbolje kadetske ekipe u BiH.
 
 Bogato košarkaško iskustvo
 
Suzana Milovanović košarkom se počela baviti u Bijeljini, a karijeru je potom nastavila u KK ,,Partizan”. Bogatu međunarodnu karijeru gradila je u klubovima u Turskoj, Španiji, Francuskoj, Njemačkoj, Rumuniji i Albaniji. U Rumuniji je dva puta osvojila prvenstvo države, jednom kup, jednom super kup, te CEV ligu Evrope, dok je u Albaniji osvojila prvenstvo, kup i super kup. Više puta u karijeri proglašena je i za MVP prvenstva, a učesnica je i nekoliko All-Star utakmica. Sa reprezentacijom Srbije osvojila je srebrenu medalju na Univerzijadi u Turskoj 2005. godine. Završila je sportsku akademiju u Beogradu, a trenerskim poslom bavi se posljednje tri godine.
 

Semberske novine - Semberija info