Turistima otkrivamo magiju Bijeljine i Semberije :: Semberija INFO ::

 

Turistima otkrivamo magiju Bijeljine i Semberije


Od prošle godine turisti  su u prilici da ih kroz Bijeljinu i Semberiju provedu stručni i osposobljeni vodiči. Naime, kako su potvrdili za Semberija info, prije godinu dana, Turistička organizacija Bijeljina završila je projekat licenciranja turističkih vodiča.
 
Zajedno sa svojim kolegama, Sanja Marković turiste  vodi u organizovani obilazak Bijeljine i Semberije, a kako kaže, najčešće su to organizovane grupe iz susjedne Srbije.


-Većinom nam dolaze turističke grupe iz Srbije. Moj prvi angažman bio je u julu prošle godine, kada sam dočekala turiste iz Kragujevca. Moje kolege su imale prilike da rade i sa turistima iz Poljske, Rusije, Hrvatske, Slovenije, kao i sa mnogim drugim turistima iz Evrope, a i šire. Naše komšije iz Srbije, uglavnom, su dosta informisani o našem gradu, ali mi smo tu da im ispričamo istoriju našeg grada koju ne znaju i da ga predstavimo u najboljem svjetlu”, ističe Sanja Marković za ,,Semberija info”.

Na naše pitanje, ukoliko se neko samo kratko zadržava u Bijeljini, šta je to što nikako ne bi trebalo da propusti posjetititi, Sanja kaže da Semberija ima mnogo čarobnih mjesta koje turista nikako ne bi trebalo da zaobiđe.

-Prije svega bih sve turiste pozvala da posjete našu suvenirnicu i Info pult gdje mogu dobiti dosta korisnih informacija, brošure, mapu grada, kao i knjigu turističkog vodiča. Svakako ono što donekle i obilježava nas kao turistički grad, jeste kompleks Etno selo Stanišići. Pored Etno sela, ja bih preporučila  i obilazak vjerskih objekata koji imaju dugu tradiciju i divnu istoriju,zatim svakako i da posjete  pluća Bijeljine - a to je park, kao i sam centar, te Banju Dvorovi, manastir Tavnu i vodopad Skakavac”.

Tokom obilazaka, turisti Sanju najčešće pitaju o kulturno-istorijskim spomenicima, a kako kaže, najviše ih oduševi bogata gastro ponuda.



-Najčešće me pitaju o kulturno - istorijskim spomenicima grada, kao i o izletištima u okruženju, koje da im preporučimo da posjete. Najviše se interesuju za noćni provod, te za dobru gastro ponudu.

Kao neko, ko se profesionalno bavi predstavljanjem  ljepota  i znamenitosti Bijeljine  i Semberije,  smatram da se turistička ponuda, uz neka manja ulaganja,  može dodatno obogatiti, je Bijeljina ima i neke turističke potencijale za koje se malo zna. Ja bih izdvojila močvaru ,,Gromiželj’’, kao poseban turistički biser. ,,Gromiželj’’ je poseban rezervat prirode i nalazi se u Velinom Selu. Izuzetno vrijedno i atraktivno područje, oaza mira, tišine i stanište vrlo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, kao što je riba mrguda. Ova vrsta ribe stara je oko 450 miliona godina i ,,Gromiželj’’ se smatra najvećim staništem ove vrste u Evropi”, ističe Sanja Marković.


-Bijeljina je grad koji ima dugu istoriju, lijepu i očuvanu tradiciju i kulturu. Po meni najljepši grad u Republici Srpskoj koji vrijedi posjetiti i koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, kako zbog svojih turističkih potencijala, tako i zbog svoje bogate gastro ponude. Semberce bih opisala kao veoma gostoprimljive, uvijek spremne da dočekaju goste, a i trude se da se svaki čovjek koji dolazi u naš grad, osjeća kao kod svoje kuće”, poručuje  na kraju za ,,Semberija info’’ Sanja Marković.

Semberija info