FUDBALSKI KLUB RADNIK - NATHAN CREPALDI DA KRUZ – SEMBERSKI BRAZILAC :: Semberija INFO ::

 

FUDBALSKI KLUB RADNIK - NATHAN CREPALDI DA KRUZ – SEMBERSKI BRAZILAC


Za one koji se teško odlučuju za bilo kakve promjene u svojim životima zvučaće nestvarno ali Nathan Crepaldi da Kruz, ovosezonsko pojačanje FK „Radnik“ napustio je rodnu Brazilandiu sa 19 godina i u potrazi za svojim snovima krenuo put Evrope.
 
-Brazilcima je fudbal u krvi. Ja sam do dolaska u Bosnu sedam godina trenirao fudbal u SC „Metropolitano“. To je klub koji je osnovan 2002. godine i koji je u sezoni 2017/18. osvojio titulu u drugoj ligi savezne države Santa Katarina. Posvetili su se radu sa mladim fudbaletima i imaju jako dobru omladinsku školu“, započeo je svoju priču za „Semberija info“ Nathan da Kruz, fudbaler koji je vrlo brzo pobrao simpatije saigrača na Gradskom stadionu u Bijeljini. Želeći da napravi iskorak u svojoj fudbalskoj karijeri Kruz je u februaru 2019. godine stigao u Premijer ligu BiH, zaigraviši u dresu FK „Sarajevo“.


 
-Došao sam u jednu ozbiljnu ekipu koja je te sezone osvojila duplu krunu: titulu šampiona BiH i Kup BiH. Ja sam tada imao 19 godina, sa mnogo talenta i želje za dokazivanjem ali nisam dobio pravu priliku. Trener Husref Musemić je imao visoke ciljeve i računao je na iskusne fudbalere poput Ahmetovića, Velkoskog, Tatara, itd. Ja sam dobijao prilike pri kraju utakmice, 15 ili 20 minuta i trudio sam se da opravdam Musemićevo povjerenje. Tog ljeta sam potpisao ugovor sa Sarajevom na tri godine. Krenulo je sve dobro. Na jesen 2019. smo bili prvi na tabeli Premijer lige BiH... a sljedeće godine je došla korona. Takmičenje je prekinuto a ja sam sljedeće sezone posuđen u FK „Olimpik“ iz Sarajeva. Poslije Olimpika, sezonu 2021/22. sam proveo u Brazilu ali me je nešto vuklo nazad u Bosnu. Prošlog ljeta sam se vratio i nastupao u Prvoj ligi Republike Srpske za FK “Sloboda“ iz Novog Grada. Tamo je bila dobra ekipa ali sam morao kratkotrajno napustiti Prvu ligu RS gdje sam proljeće proveo u FK „Rad“ iz Beograda. Od prvih dana jula 2023. godine sam u Bijeljini, u FK „Radnik“ i mogu reći da sam prezadovoljan kako sve izgleda u ovom klubu“, napravio je Kruz kratku retrospektivu svoje karijere.
 
U Brazilu je ostavio roditelje, brata i sestru. Brat je takođe fudbaler „ali ne toliko lud za fudbalom kao ja“, sa širokim osmjehom govori Kruz. Bilo je perioda kada mu je bilo izuzetno teško zbog razdvojenosti od porodice ali je bio svjestan da je to cijena koju mora platiti kako bi ostvario svoje snove. Nostalgiju mu olakšava moderna tehnologija jer se svakodnevno može čuti i vidjeti sa svojim najmilijim.


 
-Ja sam čovjek koji voli slobodu. Volim fudbal, volim ljude, volim dobru šalu. Kada sam došao u Sarajevo prije četiri godine bilo je baš teško. Nisam znao jezik, nisam znao ljude, ali sam bio strpljiv. Fudbal mi je omogućio da izgrađujem sebe kao čvrstu i stabilnu ličnost ali mi je pružio priliku da upoznam i druge kulture, druge mentalitete, jezike... Kada uporedim ljude iz Bosne i iz Brazila mogu reći da ste vi ovdje malo „ukočeni“, rezervisani, puno nešto mislite dok mi u Brazilu volimo da driblamo, i u fudbalu i u životu, da uživamo. Da ne kažu ljudi ovaj Kruz samo nešto kritikuje, za čistu desetku su vaša hrana i spremnost na šalu“, rekao je za Semberske Nathan da Kruz. Uz neizostavni osmjeh.
 
Zadovoljan je u FK „Radnik“. Svidjela mu se ambicija kluba, odnos uprave i stručnog štaba prema fudbalerima, infrastruktura u bijeljinskoj Balkanskoj ulici.
 
-U FK „Sarajevo“ je bilo ovako: 15 ili 20 minuta do kraja trener Musemić kaže: Hajde Kruz na zagrijavanje. Pa me nekad uvede u igru a nekad ne uvede. Sada, na početku utakmice trener Đurić kaže: Hajde Kruz pokaži nam kako se igra fudbal. Takav odnos i povjerenje, mnogo mi znači. Evropski fudbal je drugačiji u odnosu na brazilski. Ovdje se puno igra na taktiku, posjed, timsku igru. I ja nemam problem s tim – igram kako mi trener kaže i strpljivo čekam da, kad igra to dozvoljava, na terenu pokažem malo brazilske magije. Želim da igram fudbal, da pobjeđujemo i da se sljedeće sezone Radnik vrati tamo gdje mu je mjesto – u Premijer ligu BiH“, izjavio je mladi fudbaler koji je u utakmici 2. kola Prve lige RS između FK „Alfa“ iz Modriče i FK „Radnik“ postigao jedan i asistirao za drugi pogodak Bijeljinaca.
 
Kruz je veliko pojačanje za našu ekipu
 
-Radi se o izuzetno kvalitetnom igraču, koji ima veliki potencijal i vjerujem da će biti pravo osvježenje kako naše ekipe tako i cijele lige. Kao osoba, Kruz je veoma komunikativan i odgovoran dok je u fudbalskom smislu pravi profesionalac“, rekao je Velibor Đurić, šef stručnog štaba FK „Radnik“.


 
(Semberija info)