Rusija i Kina od 21. do 27. decembra izvode zajedničku pomorsku vježbu :: Semberija INFO ::

 

Rusija i Kina od 21. do 27. decembra izvode zajedničku pomorsku vježbu


ISTANBUL  - Rusija i Kina će od 21. do 27. decembra izvesti zajedničku pomorsku vježbu pod nazivom "Naval Interaction-2022" u Istočnom kineskom moru, saopšteno je u ponedjeljak iz Ministarstva odbrane Rusije.

"Glavni cilj vježbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu", navodi se u saopštenju iz ruskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da će dvije mornarice, uz artiljerijsko gađanje morskih ciljeva i uvježbavanje zajedničkih protivpodmorničkih manevara, izvoditi zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva.

"Rusku mornaricu na vježbi će predstavljati vodeći brod Pacifičke flote reda Nakhimov, gardijska raketna krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, korvete projekta 20380 Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov i Soveršenj", navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje da će u vježbu sa kineske strane biti uključena dva razarača, dva patrolna broda, integrisani brod za snabdijevanje i podmornica.

Rusija i Kina održavaju godišnju vježbu "Pomorska interakcija" od 2012. godine.


Agencije / Glas Srpske