NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: Ne vjerujem da postoji Srbin koji će potpisati da je Kosovo bilo kako otuđeno :: Semberija INFO ::

 

NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: Ne vjerujem da postoji Srbin koji će potpisati da je Kosovo bilo kako otuđeno


– Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je dobro što je brže nego ranije formirana vlast na nivou BiH i poslate korisne poruke prema poslovnim partnerima i saradnicima iz međunarodne zajednice, jer građani ove zemlje očekuju bolju perspektivu za sebe i svoju djecu.

Čubrilović je ujedno istakao da nije dobro bilo kakvo miješanje međunarodne zajednice u ovdašnji politički život, jer to ne doprinosi efikasnosti u funkcionisanju vlasti.

On je naglasio da najveća opasnost za ovaj prostor jeste upravo besperspektivnost i da mladi ne vide kako da riješe svoje probleme i realizuju očekivanja.

“Zato bi političari u BiH trebali da se okrenu više građanima i međusobnoj saradnji, a manje ili nikako međunarodnoj zajednici. Nametanje bilo kakvih rješenja sa strane nije dobro jer su mnogo trajnija ona koja se postignu unutar BiH između domaćih političara”, rekao je Čubrilović za ATV.

Kada je riječ o samoproglašenom Kosovu i snažnim pritiscima sa strane, Čubrilović je naveo da je to u ovom momentu vrlo komplikovano i da je rukovodstvo Srbije u vezi s tim zaista pred teškim zadatkom.

“Ne vjerujem da postoji Srbin koji će potpisati da je Kosovo bilo kako otuđeno. Treba sačekati drugačije međunarodne prilike, gdje nećemo imati samo jednu dominantnu silu ili jedno viđenje na tom planu. A smatram da Srbija ne smije nikako da prihvati da je Kosovo otuđeni ili odvojeni dio bez obzira kako realnost na terenu to govorila”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da ne vjeruje da bi se kosovski problem mogao preliti u BiH i povezati sa Republikom Srpskom jer postoji dovoljan broj razumnih ljudi.

Čubrilović kaže da je kao nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske bio neosjetljiv na pritiske međunarodne zajednice na štetu Srpske.

“Bilo je i takvih situacija sa nepristojnim ponudama, ali moj odgovor je uvijek bio da su promašili adresu. Jednostavno su nakon toga odustajali”, naveo je Čubrilović.

Kada je riječ o odnosima sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je i lider SNSD-a, Čubrilović je rekao da su odnosi veoma korektni, te da je ta saradnja na nivou poslovne i profesionalne, pa i prijateljska.

Kao aktuelni ministar saobraćaja i veza Srpske Čubrilović je rekao da, uprkos brojnim problemima, očekuje realizaciju gradnje auto-puteva koji će spojiti Banjaluku i Beograd, kao i Banjaluku i Prijedor.

On je precizirao da se na planu rješavanja navedenih problema trebaju rješavati imovinski i neki drugi odnosi s ciljem da rokovi završetka radova budu ispoštovani.

Kada je riječ o mostu na Savi u Gradišci, Čubrilović je rekao da je na tom planu sve usaglašeno sa Hrvatskom, te da se čeka završetak priključka na auto-put.

Govoreći o “Željeznicama Republike Srpske”, Čubrilović je rekao da se problemi u ovom preduzeću rješavaju kroz restrukturisanje u saradnji sa Svjetskom bankom.

“Broj radnika sveden je na oko 2.000, koji je podnošljiv za ove prilike i uslove, a cilj je što efikasniji rad te firme. Mora se riješiti i pitanje imovine da bi država mogla da nastavi znatnije ulaganje u tu firmu nego do sada. To preduzeće se mora postaviti tako da ako ne može biti samoodrživo da bude na raspolaganju ovdašnjoj i široj privredi”, rekao je Čubrilović.

On je naveo da su “Željeznice” koncentrisane na teretni transport gdje ostvaruje najviše prihoda, ali da se i tu mogu postići bolji rezultati kada se infrastruktura postavi na viši nivo na čemu se aktivno radi.

Osvrćući se na izborne rezultate DEMOS-a, Čubrilović je rekao da u skladu sa njima i zastupljenošću u parlamentima u ovoj stranci očekuju adekvatno učešće u izvršnoj vlasti na svim nivoima.

On je konstatovao da u Demosu nema više struja kako se spekuliše, te da je imao sastanak sa najbližim saradnicima na kome je iskazano potpuno jedinstvo u partiji.

“Sprovodimo unutarstranačke izbore i očekujemo da to završimo do kraja aprila, te da izaberemo novo rukovodstvo”, rekao je Čubrilović.