Počela podjela regresiranog goriva :: Semberija INFO ::

 

Počela podjela regresiranog goriva


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava poljoprivredne proizvođače da u Republici Srpskoj od juče, prvog marta, počela raspodjela regresiranog dizel goriva za 2023. godinu.
 
Visina premije iznosi 0,75 KM po litru, a odobrava se 100 litara dizel goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine za koje je upisan način korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Registru poljoprivrednih gazdinstava u 2023. godini.
 
U prvom obračunu odobreno je 5.560.445,47 litara za 5.812 korisnika koji su trenutno ispunili uslove, za šta je izdvojeno  4.170.334,10 KM.
 
Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom poslani su svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni su na internet stranici Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.
 
Rok za ažuriranje podataka u APIF-u na osnovu čega poljoprivrednici stiču pravo na regresirani dizel je 15. maj, a Agencija za agrarna plaćanja će u skladu s tim vršiti dopune spiskova korisnika.
 
Regresirano dizel-gorivo korisnici mogu preuzeti do 15. novembra 2023. godine kod ovlaštenih distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom biće blagovremeno obaviješteni o narednom obračunu.