Obilježavanje Dana policije Srpske: U Banjaluci taktičko-pokazni zbor i vježba :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje Dana policije Srpske: U Banjaluci taktičko-pokazni zbor i vježba


BANjALUKA- Povodom Dana policije - 4. aprila, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje veći broj aktivnosti za građane.

Na Trgu Krajine u Banjaluci održana je pokazna vježba u kojoj su učestvali pripadnici jedinica žandarmerije, Policijske uprave Banjaluka, Helikopterske jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Na banjalučkom Trgu Krajine održan je taktičko-pokazni zbor, gdje se mogla pogledati oprema kojom raspolaže MUP i koju koristi policija opšte nadležnosti, kriminalistička i saobraćajna policija i specijalne jedinice policije.

U 18 časova predviđen je muzički defile policijskih orkestara MUP-a Srpske i MUP-a Srbije.

Karan: Policija spremna da se suoči sa svim izazovima

Vježba koja je održana na banjalučkom Trgu Krajine pokazala je svim građanima Republike Srpske da danas imaju modernu, jaku i snažnu policiju sposobnu da se suoči sa svim bezbjednosnim i drugim izazovima, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.
Karan je rekao da je vježba održana u okviru proslave i predstojećeg obilježavanja Dana policije – 4. aprila, te da je bila uspješna jer je pokazala da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ ima adekvatne odgovore ukoliko eventualno budu ugroženi bezbjednost, životi i imovina građana, pa i policajaca.

On je rekao da se na tom planu stalno ulaže u materijalno-tehnička sredstva policije, opremu i naoružanje, ali i u obučenost, što je važno i zbog novih bezbjednosnih izazova poput terorizma, ekstremizma, narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i slično.

Karan je istakao da se aktivno radi na kadrovskoj popunjenosti i kvalitetu pripadnika o čemu svjedoči i najavljeno osnivanje srednje škole MUP-a, što je važno s obzirom na to da brojni policajci u naredne tri godine odlaze u zasluženu penziju.

On je dodao da će se raditi i na popuni kadrovske strukture u Helikopterskoj jedinici.

"Smatram da ćemo na dugoročnom planu održati te posebne kadrove", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je rekao da nisu tačne medijske spekulacije o nedavnim smjenama u pojedinim MUP-ovim organizacionim jedinicama i policijskim upravama, već da je riječ o redovnim promjenama i procesima.

"Ovo je ogromno ministarstvo u kojem se samim tim dešava velika fluktuacija kadrova, što je prirodni tok", rekao je Karan i dodao da se na tom planu u MUP-u daje mogućnost i novim, mladim kadrovima da unaprijede policiju.

On je konstatovao da je i dalje jedan od ciljeva MUP-a zadobijanje dodatnog povjerenja građana čiju bezbjednost, živote i imovinu "plave uniforme" svakodnevno štite.

Pomoćnik komandanta Žandarmerije MUP-a Slaviša Trifković rekao je da su u vježbi učestvovali pripadnici te jedinice, Policijske uprave Banjaluka, Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterskog servisa Republike Srpske i drugi.

"Sve je izvedeno radi podizanja spremnosti i obučenosti svih pripadnika MUP-a da odgovore na sve bezbednosne rizike i pojave", rekao je Trifković.


Glas Srpske