Ratari moraju na vrijeme prijaviti porez na dohodak :: Semberija INFO ::

 

Ratari moraju na vrijeme prijaviti porez na dohodak


BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS održala niz sastanaka sa nosiocima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u RS, sa ciljem da ih upoznaju sa njihovim pravima i obavezama koje proističu iz važećih zakonskih propisa.

Tako su održani sastanci sa poljoprivrednicima u Bijeljini, Gradišci, Laktašima i Srpcu, na kojima su prisustvovali poljoprivrednici, predstavnici lokalnih zajednica i njihovih stručnih službi za poljoprivredu, te značajan broj knjigovođa.

"Cilj sastanaka je da se poljoprivrednici upoznaju sa poreskim propisima, između ostalog da su, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, obveznici poreza na dohodak koji se obračunava po stopi od deset odsto, na razliku ukupnih ostvarenih prihoda i rashoda i da su u skladu sa zakonom obavezni da do 31. marta tekuće godine prijave porez na dohodak koji su ostvarili u prethodnoj godini", saopštili su iz Poreske uprave RS.

Dodaju da im je objašnjeno da se kod podnošenja poreskih prijava za porez na dohodak za 2021. i 2022. godinu ne radi o retroaktivnom obračunavanju poreskih obaveza, već da su u pitanju zaostale poreske obaveze koje poljoprivrednici nisu blagovremeno izvršili, zbog čega su im dostavljene opomene.

Navode i da su u prethodnom periodu, a kako bi olakšali izvršavanje poreskih obaveza i smanjili broj potrebnih dolazaka u prostorije Poreske uprave, uveli mogućnost da u ime nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u RS predispuni obrazac 1002  mjesečnu prijavu poreza po odbitku, odnosno takozvani Prefilling, a koji nakon što ga Poreska uprava RS popuni, poljoprivrednici mogu pregledati i preuzeti u mjesno nadležnim područnim jedinicama Uprave.

"Poreska uprava RS će i ubuduće, kao i do sada, biti na raspolaganju svim poreskim obveznicima, pa tako i poljoprivrednicima, kako bi na lakši i jednostavniji način izmirili svoje poreske obaveze, te kako bi bolje razumjeli važeće propise", dodaje se u saopštenju.


Nezavisne novine