Veoma visoka temperatura za ovo doba godine u Španiji :: Semberija INFO ::

 

Veoma visoka temperatura za ovo doba godine u Španiji


Foto: Ilustracija
Predviđa se da će u pojedinim dijelovima Španije ove sedmice temperature dostići 40 stepeni Celzijusa, a prvi toplotni talas u godini će stići mjesec dana ranije nego lane.

Proljeće u Španiji će podsjećati na sredinu ljeta ove sedmice, pošto će u pojedinim regionima temperatura biti iznad 30 stepeni, a u nekim čak 40 stepeni, objavio je Blumberg.

Izuzetno topao vazduh, koji se kreće od Afrike ka sjeveru dovešće do porasta temperature na Iberijskom poluostrvu 25. i 26. aprila, a vrhunac će biti ​​ 27. i 28. aprila, saopštila je u nedelju španska meteorološka agencija.

Agencija je navela da će visoke temperature, zajedno sa niskom vlažnošću i vjetrovima od više od 30 kilometara na sat dovesti veći dio zemlje u veliki rizik od požara.

Zapadna Evropa imala je neuobičajeno toplu i suvu zimu i ovi uslovi će se vjerovatno nastaviti u proljećnim i ljetnjim mjesecima, prema dva različita izvještaja evropske agencije za posmatranje Zemlje, Kopernikus.

Evropa je prošle godine imala najsušnije ljeto u posljednjih 500 godina, dok su druga područja sjeverne hemisfere, od SAD do Kine, takođe zabilježila veliku sušu.

Španija je imala drugi najtopliji i najsušniji mart u istoriji, prema podacima američkog Nacionalnog centra za informacije o životnoj sredini.

Globalna prosječna temperatura takođe je bila druga najviša za mart od kada su počela merenja 1850. godine.

Dijelovi Španije već ograničavaju upotrebu vode za poljoprivredu i industrijski sektor, kao i za navodnjavanje javnih bašta ili punjenje bazena.

U Indiji je u regionima na istoku zemlje prošle sedmice zabilježena temperatura od 40 do 44 stepena Celzijusovih.

(Tanjug)