U Mostaru otvoren Međunarodni sajam privrede :: Semberija INFO ::

 

U Mostaru otvoren Međunarodni sajam privrede


U Mostaru je danas počeo Međunarodni sajam privrede na kojem se predstavljaju izlagači iz 30 zemalja. Ovogodišnja zemlja-partner je Izrael. Otvaranju Sajma prisustvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Brnabićeva je rekla da ova manifestacija ima važnu ulogu i da bi bilo dobro da se BiH pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan". Brnabićeva je istakla da je Srbija drugi izvozni partner BiH, a da je razmjena dvije zemlje za deset godina udvostručena. Dodala je da je prvi partner za izvoz iz Srbije Njemača, a da je BiH drugi po redu partner Srbiji. BiH i Izrael, ukoliko se udruže, mogu imati saradnju od uzajamne koristi, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu putem video-poruke tokom otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

- Svi smo predani unapređenju mira, prosperiteta i budućnosti. Izrael je razvio slobodnu ekonomiju i postali smo poznati po inovacijama. Vi takođe imate preduzetnički duh, viziju budućnosti - poručio je Netanijahu. Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru da je ovaj grad danas najbolja pozornica za predstavljanje inovacija i proizvoda, što je dobar signal za nove investicije.



- Mostar je danas ponovo otvorio vrata i nove mogućnosti svima koji žele proširiti poslovanje na nova tržišta, a ekonomska saradnja ključ je rasta kako BiH, tako i drugih zemalja regiona - istakla je Krišto. Trgovinska razmjena Hrvatske i BiH u protekloj godini iznosila je četiri milijarde evra, što je povećanje za 50 odsto u odnosu na ranije godine, što ovu zemlju čini strateškim partnerom BiH u političkom i ekonomskom smislu, izjavio je danas u Mostaru hrvatski premijer Andrej Plenković. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru ukazao na važnost regionalne saradnje i da su u vrijeme rasta polarizacije potrebne takve inicijative. Nikšić je istakao da se BiH, ali i region, nalaze pred brojnim izazovima, zbog čega svi zajedno moraju stvarati bezbjedno okruženje. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić napomenuo je u obraćanju da je Gradska uprava u proteklom periodu učinila mnogo da stvori bezbjedno i stabilno poslovno okruženje. Direktor Mostarskog sajma Dafina Bošnjak navela je da su se na Sajmu okupili privrednici iz 30 zemalja svijeta i da će u okviru ove manifestacije biti organizovane različite tematske konferencije i okrugli stolovi. Na Međunarodnom sajmu privrede, koji je danas otvoren u Mostaru, predstavlja se gotovo 800 izlagača iz 30 zemalja. Sajam traje do subote, 6. maja.
 
(RTRS)