Eksplozije u više ukrajinskih gradova :: Semberija INFO ::

 

Eksplozije u više ukrajinskih gradova


Rat u Ukrajini – 444. dan.

Kijev tvrdi da su Ukrajinci ponovo zauzeli dijelove teritorije oko Bahmuta, dok Rusija negira izveštaje o ukrajinskom napredovanju. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin nakon što je posjetio Rim i Vatikan.

Eksplozije u više ukrajinskih gradova

 Eksplozije su se jutros čule u ukrajinskim regionima Sumi, Ternopolj i dijelovima Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, javljaju ukrajinski mediji.
U ranim jutarnjim satima, širom Ukrajine su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje, prenosi “Sputnjik”.

Sirene se oglasile u ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, Poltavi, Harkovu, Mikolaivu, Odesi, Sumiju, kao i u dijelovima Zaporoške oblasti, Hersonske oblasti i Donjecke Narodne Republike /DNR/ pod kontrolom Ukrajine u 2.46 po lokalnom vremenu.

Kasnije tokom noći, izdata su upozorenja o vazdušnom napadu u Kijevskoj oblasti i samom glavnom gradu, kao i regionima Kirovograd, Čerkasi, Černigov, Vinica i Žiromir.

Ukrajinski mediji javili su da su se čule eksplozije u Kijevu, kao i u okolnom regionu, Harkovu i Ternopolju.  

Japan zabrinut zbog ruske i kineske vojne saradnje u Aziji

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izrazio je zabrinutost zbog ruske i kineske vojne saradnje u Aziji, ocenivši da se bezbjednosna situacija u Evropi ne može odvojiti od one u Indo-pacifičkom regionu, poslije napada Moskve na Kijev.

Optužio je i Peking da “nastavlja i intenzivira svoje jednostrane pokušaje” da silom promjeni “status kvo” u Istočnom i Južnom kineskom moru i povećava svoje vojne aktivnosti oko Tajvana, prenosi AP.

''Osim toga, Kina i Rusija jačaju vojnu saradnju, uključujući zajedničke letove svojih bombardera i zajedničke pomorske vežbe u blizini Japana'', rekao je Hajaši. 

Zelenski doputovao u Berlin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin. To je prva posjeta Zelenskog Nemačkoj od početka rata Rusije sa Ukrajinom u februara 2022. godine.

“Već u Berlinu. Oružje. Moćan paket. Vazdušna odbrana. Rekonstrukcija. EU. NATO. Bezbednost”, napisao je Zelenski noćas na Tviteru.

Njemački televizijski kanal N-TV javio je ranije da će se Zelenski sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, a da će nakon toga otputovati u grad Ahen da primi nagradu Karla Velikog.

Berlin je u subotu saopštio da ostaje vrlo predan i ozbiljan u podršci Kijevu, potvrđujući da će Njemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,7 milijardi evra.

Zelenski je u subotu posjetio Italiju i Vatikan.


​Glas Srpske