Izbori u Turskoj: Gužve na biračkim mjestima u Istanbulu :: Semberija INFO ::

 

Izbori u Turskoj: Gužve na biračkim mjestima u Istanbulu


Фото - АА
Građani Turske danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske koja ima 600 zastupničkih mjesta.

U Istanbulu, gdje živi najviše ljudi u Turskoj, građani i dalje pristižu na biračka mjesta kako bi obavili svoje demokratsko pravo, javlja Agencija Anadolija.

Velike gužve zabilježene su ispred škola u Istanbulu, na ulazima u zgrade i ispred učionica iako glasanje traje još manje od sat vremena.

Podsjetimo...

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan kandidati su za predsjednika Turske. Četvrti kandidat Muharem Ince ranije je povukao kandidaturu.

Aktuelni predsjednik Erdoan kandidat je Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi. Kiličdaroglu je kandidat opozicionog Nacionalnog saveza, predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP).

Ogan je kandidat Saveza predaka, dok je Ince bio kandidat svoje Partije domovine, prije povlačenja kandidature u četvrtak.


​Agencije / BHRT