Novitović: Bolja situacija sa vodostajima, stanje se stabilizuje :: Semberija INFO ::

 

Novitović: Bolja situacija sa vodostajima, stanje se stabilizuje


BANjALUKA - Situacija sa vodostajuma u odnosu na prethodni dan jutros je dosta bolja - stanje se stabilizuje u opštinama na sjeverozapadu Srpske, naveo je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

On je za RTRS naveo da je za danas najavljeno razvedravanje, pa će se lakše moći pomoći stanovništvu, odnosno da će se mjere pomoći stanovništvu lakše provoditi.

-Prethodna tri dana pružena je maksimalna pomoć stanovništvu - poručio je Novitović i dadao da je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Minić sinoć obišao opštine na sjeverozapadu Srpske i da Vlada prati situaciju u ovim opštinama.

Zbog poplava na sjeverozapadu Republike Srpske juče su evakuisana domaćinstva, a lokalni putevi su prekinuti.

-Vodostaji Une i Sane su u opadanju, škole i vrtići danas ne rade, a iz poplava je evakuisano 25 lica - rečeno je Srni u Centru za obavještavanje u NOvom Gradu.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je jutros novinarima da timovi nastavljaju rad u Novom Gradu i da je prioritet ispumpavanje vode.

Vodostaj rijeke Une u sedam časova je 516 centimetara što je za 21 centimetra manje od 18.00 časova sinoć, a nivo Sane je 550 centimetara ili 18 manje nego u 18 časova sinoć.

U protekla 24 časa na ovom području palo je pet litara kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. Iz naselja Mlakve i Rudice evakuisano je 25 lica.

Oštećeno je pet lokalnih puteva, a evidentirano je i pet klizišta.

Nastave danas nema u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni dječiji vrtić "Pčelica Maja", odluka je kriznog štaba.

Na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije juče ujutro je proglašena vanredna situacija uzrokovana elementarnom nepogodom.

U Novom Gradu, Prijedoru i Kostajnici danas neće raditi osnovne i srednje škole i vrtići.

Poplave su izazvale probleme i u saobraćaju.

Stanje u Prijedoru sinoć je je bilo stabilno.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je sinoć da najavljeni rast vodostaja rijeke Une ne bi trebalo da predstavlja problem za Kozarsku Dubicu, te da je ovo posljednja noć da postoji bojazan za područje ove opštine.

Federacija
Jutros iz Unsko-sanskog kantona stižu malo pozitivnije vijesti u odnosu na juče, a razlog je opadanje ili stagniranje vodostaja svih rijeka, prenosi Kliks.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Takođe, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što takođe raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Zbog izlivanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać - Srbljani (u Kostelima). Na magistralnom putu Bihać - Kamenica mogu saobraćati putnička vozila, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen.

Na ostalim putevima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona i klizišta.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite na  sjednici održanoj juče, radi zaštite i spašavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać i Cazin, te opštine Sanski Most i Velika Kladuša.


Glas Srpske