INFORMACIJA CIVILNE ZAŠTITE O STANjU VODOTOKA :: Semberija INFO ::

 

INFORMACIJA CIVILNE ZAŠTITE O STANjU VODOTOKA


FOTO: Ilustracija
Vodostaj rijeke Drine na vodomjernoj stanici Radalj danas, 12. juna 2023. godine, u 07.00 časova, iznosio je +192 centimetra i u narednim časovima može se očekivati blagi porast vodostaja. Redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije prema Glavnom operativnom planu odbrane od poplava uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od +450 centimetara.
 
Vodostaj rijeke Save u 07.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je +666 centimetara, u stagnaciji je i sa tendencijom blagog opadanja. Granica redovne odbrane od poplava uvodi  kada vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanici Jamena dostigne kotu od +970 centimera.

Vodostaji ostalih manjih vodotoka - Janje, Gnjice, Lukavca i ostalih su u granicama normale i u svojim koritima.

U prethodna 24 časa na području grada Bijeljina palo je 8,3 litara kiše po metru kvadratnom.
 
Dana 11. juna 2023. godine u poslijepodnevnim časovima došlo je do novih padavina i rasta nivoa rijeke Tavne, što je izazvalo djelimično ponovno izlivanje i oštećenje putne infrastrukture u mjesnim zajednicama Banjica i Bjeloševac. Pripadnici Civilne zaštite su izašli na teren i obišli sve kritične tačke u ovim mjesnim zajednicama. Komisija za procjenu šteta na stambenim i pomoćnim objektima i stručna lica iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Gradske uprave i danas nastavljaju sa radom radi utvrđivanje štete, kao i saniranja oštećenja na saobraćajnicama.

Istog dana, oko 19.00 časova, po pozivu mještanina MZ Glogovac, kojem je zbog obilne kiše poplavljeno dvorište, pripadnici Odsjeka civilne zaštite izašli na ovu lokaciju i ispumpali vodu iz podrumskih prostorija i dvorišta.
 
S obzirom na padavine koje se očekuju i u narednim danima, Civilna zaštita nastaviće sa praćenjem i obilaskom potencijalno ugroženih područja i po potrebi preduzimati i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava.