Svečani prijem povodom Dana Rusije; Nada Veletić dobila nagradu Saveza novinara Rusije :: Semberija INFO ::

 

Svečani prijem povodom Dana Rusije; Nada Veletić dobila nagradu Saveza novinara Rusije


U Vladi Republike Srpske upriličen je svečani prijem povodom Dana Rusije - praznika, koji oličava ovu prijateljsku državu, njenu bogatu istoriju, kulturu i tradiciju.

Povodom proslave Dana Rusije uručene su nagrade Saveza novinara Rusije.

Nagradu je dobio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

- Rusija je za Srpsku važna zato što dosljedno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment. To cijenimo. Srpska cijeni i ulogu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN jer je spremna da čuje i stav Srpske, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju - rekao je Dodik.

Kalabuhov je izjavio da Rusija i Srpska žele da nastave da razvijaju strateške odnose.

Kalabuhov je istako da Rusija vodi borbu za pravedan svijet, sistem bezbjednosi i odbranu tradicionalnih vrijednosti, te zahvalio Srpskoj i svima koji ih u tome podržavaju.

Vladimir Solovjov predsjednik Saveza novinara Rusije, je ovom prilikom dodijelio nagrade za hrabrost i profesionalnost novinarima iz Republike Srpske.

- Novinari Republike Srpske imaju hrabrost i snagu da prenose glas i stavove i iz Rusije. Razumijemo koliko je u današnjoj situaciji tako raditi i koliki pritisci postoje sa zapada, ali ipak novinari Srpske rade pošteno - rekao je Solovjov.

Nagrade su dobili glavna urednica Informativnog programa RTRS Nada Veletić koja je rekla da je veoma ponosna i zahvalna, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić, te novinarka ATV-a Darinka Petrović.

Svečanom prijemu prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predstavnici institucija Republike Srpske i BiH iz Republike Srpske, narodni poslanici te vjerski velikodostojnici.

Ovu vijest prenijela je i ruska Gazeta pod naslovom: Vladimir Solovjov: Mediji Republike Srpske su primjer "zlatnog standarda" novinarstva.

Nacionalni Dan Rusije, obilježava se 12. juna, u sjećanje kada je na taj dan 1990. godine, Prvi kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašen Ustav i zakoni.


RTRS