Upozorenje za obilne padavine 15. i 16. juna 2023. i izvještaj o stanju vodotoka na području Semberije za 13. jun 2023. godine :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje za obilne padavine 15. i 16. juna 2023. i izvještaj o stanju vodotoka na području Semberije za 13. jun 2023. godine


Upozorenje za obilne padavine 15. i 16. juna 2023. i izvještaj o stanju vodotoka na području Semberije za 13. jun 2023. godine

Prema najavi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, vrlo obilne padavine zahvatiće naš region  15. i 16. juna. Najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, zatim u Sarajevsko-romanijskoj regiji, Gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije. Najmanja količina padavina se očekuje na severozapadu. 

Ukupna količina padavina u Hercegovini iznosiće od 80 do 120 mm, lokalno i do 150 mm, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 50 do 90 mm, na sjeveroistoku (šira regija Doboja do Semberije) 20 do 40 mm kiše. 

Najveća količina padavina se očekuje od četvrtka ujutru (15.06) do petka popodne (16.06). U subotu će padavine biti slabe i povremene.

Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu koju se bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka sjeveroistoku.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je prezasićeno vlagom. Prognozirana količina padavina prouzrokovaće probleme sa oborinskim vodama, izazvaće pojavu i izlivanje bujičnih poplava, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava. 

Očekuju se značajan porast vodostaja na rijeci Bosni i porast vodostaja pritoka rijeka u gornjem i srednjem slivu rijeke Drine.

...

Vodostaji bujičnih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca, Modran i Tavne danas su u svojim koritima. Komisija za popis štete na stambenim i pomoćnim objektima i danas nastavlja svoj dio posla i, prema dostupnim podacima, voda je prodrla u podrume i prizemlja oko 15 stambenih i pomoćnih objekata, odnosno vikendica.

Građevinske mašine po nalogu Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, nastavljaju i danas na uklanjanju nanesenog kamenja i mulja sa saobraćajnica i iz korita rječica i potoka, probijanju zatrpanih propusta ispod mostova i čišćenju odvodnih kanala kraj puteva.

U narednim danima može se očekivati porast rijeke Save. Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u blagom porastu, ali izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena je ispod redovne kote odbrane od poplava. Vodostaj u 06.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je +702 centimetra u protekla 24 časa u porastu je za 34 centimetra.

Vodostaj rijeke Drine u 06,00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je +229 centimentra. Redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije prema Glavnom operativnom planu odbrane od poplava uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od +450 centimetra.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina padavina u narednom periodu može izazvati pojavu bujičnih poplava. Ekipe civilne zaštite pratiće stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugroženih područja. 

Civilna zaštita apeluje na građane da preduzmu mjere samozaštite u cilju smanjenja i predupređenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.


Grad Bijeljina