"VODE SRPSKE" - Upozorenje: Očekuje se porast vodostaja i moguće izlivanje bujičnih vodotoka :: Semberija INFO ::

 

"VODE SRPSKE" - Upozorenje: Očekuje se porast vodostaja i moguće izlivanje bujičnih vodotoka



Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda 15. i 16. juna očekuju se obilne padavine u Republici Srpskoj. Najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini (od 80 do 120 mm, lokalno i do 150 mm), zatim u Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju (od 50 do 90 mm), u široj regiji Doboja i do Semberije (od 20 do 40 mm), dok se u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske očekuju manje količine.
 
S obzirom da je zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo prezasićeno vlagom, prognozirana količina padavina u narednim danima dovešće do porasta vodostaja i može da prouzrokuje izlivanje bujičnih vodotoka, kao i probleme sa oborinskim vodama, pojavu urbanih poplava i klizišta. Posebno se očekuje znatan porast vodostaja u slivu rijeke Bosne i u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine.
 
Zbog najavljenih obilnih padavina, Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva stanovništvo, institucije i privredne subjekte da preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.
 
 
JAVNA USTANOVA "VODE SRPSKE" Bijeljina