Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi :: Semberija INFO ::

 

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi


Iz Crvenog krsta Bijeljina najavljuju da će danas, 14. juna, na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Gradska organizacija Crvenog krsta uručiti priznanja jubilarnim davaocima koji su dali krv više od 50, više od 75 i više od 100 puta. Priznanja će uručiti generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina Aleksandar Savić. Priznanja će biti uručena na Odjeljenju za transfuziju bijeljinske Bolnice.

Za 50 davanja priznanja će dobiti Radosav Vulić, Goran Marjanović, Dragan Stojanović i Milorad Simeunović.
Za 75 davanja Milorad Jovanović, a za 100 davanja Nenad Jevtić.

Crveni krst Republike Srpske kontinuirano radi na promociji dobrovoljnog, anonimnog i neplaćenog darivanja krvi, kreira širu javnu svijest o potrebi za redovnim darivanjem krvi upravo zbog kratkog vijeka trajanja krvi i krvnih komponenti, kontinuirano ohrabruje sadašnje i potencijalne davaoce krvi da redovno daruju krv, kontinuirano vodi brigu o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti davaoca, zalaže se kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da se iskazuje redovna zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi, kao i  da se obezbijede adekvatni resursi za kvalitetnu zdravstvenu njegu oboljelih dobrovoljnih davaoca krvi i drugo. Pored animacije stanovništva, kontinuirano se vodi evidencija i ažuriraju podaci o dobrovoljnim davaocima krvi i organizuju akcije darivanja krvi.

Struktura Crvenog krsta Republike Srpske u 2022. godini u bazama dobrovoljnih davalaca krvi ima registrovanih 22.397. dobrovoljnih davalaca krvi, dok je u bazi dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta RS registrovano je 8.152 dobrovoljnih davalaca krvi.

Organizovano je 135 akcija darivanja krvi i prikupljeno je 7.230. doza krvi. Izdato je 2.635. novih knjižica, 2.177. zahvalnica i održano je 178. predavanja iz programa u obrazovnim ustanovama.

- Takođe, danas ćemo posjetiti Osnovnu školu ,,Vuk Karadžić’’ u Bijeljini u kojoj nastavljamo akciju POENTIRAJ,  a koja se tiče osposobljavanja sportskih terena u školskim dvorištima. U školi ,,Vuk Karadžić’’ biće montirana sva četiri nova koša. Nakon toga ćemo posjetiti Savez opština i gradova gdje ćemo, između ostalog, razgovarati na temu da se u svim opštinama i gradovima podnese inicijativa za besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi koji su dali krv više od 20 puta, kao što je to slučaj u Prnjavoru, a od skora i u Bijeljini’’, potvrđuju iz Crvenog krsta Bijeljina.