Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu Slavici Injac :: Semberija INFO ::

 

Tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu Slavici Injac



Republičko javno tužilaštvo juče je uložilo žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske na presudu kojom je bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac oslobođena po optužnici koja je tereti za nesavjestan rad u službi, odnosno da je propustila nadzor nad Bobar bankom, čijom propašću je pričinjena šteta od 122,5 miliona maraka.

Potvrđeno je to za "Nezavisne novine" iz Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

"Vrhovnom sudu Republike Srpske putem Okružnog suda u Banjaluci, tužilaštvo je danas izjavilo žalbu na ovu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", rekla je juče za "Nezavisne novine" Dragica Tojagić, sekretar Tužilaštva.

Zanimljivo je da je presuda Slavici Injac izrečena 17. januara ove godine u Okružnom sudu u Banjaluci te da su postupajućem sudiji trebala skoro četiri mjeseca da izradi pisani otpravak.

"Presuda u tom predmetu pisano je izrađena 12. maja 2023. godine, te je istog dana postupajući sudija izdao dnevnu naredbu da se ona dostavi strankama u postupku. Nakon izvršenih provjera utvrđeno je da je Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske presudu zaprimilo 15. maja 2023. godine, a S.I. i njen branilac 17. maja 2023. godine", naveli su za "Nezavisne novine" iz Okružnog suda u Banjaluci.

Vlado Adamović, advokat Slavice Injac, rekao nam je da nije upoznat s tim da je na prvostepenu presudu izjavljena žalba, za koju ocjenjuje da je neosnovana.
"Očekivali smo tu žalbu, to tužilaštvo radi po službenoj dužnosti, na sve oslobađajuće presude oni se žale. Ali sadržinu žalbe ne znam, tako da vam ništa ne mogu reći u tom pogledu. Kada je pročitam, onda bih mogao prokomentarisati. Uglavnom, mi smatramo da je žalba neosnovana", rekao je Adamović za "Nezavisne novine".

Podsjećanja radi, komentarišući prvostepenu presudu, predsjedavajući sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da nije dokazano da je Slavica Injac počinila djelo koje joj se stavlja na teret.
"Sudsko vijeće je prošlo kroz dokaze tužilaštva i odbrane i utvrdili smo da nema dokaza za djelo koje joj se stavlja na teret", rekao je Jukić i dodao da trošak ovog suđenja ide na teret budžeta.

Slavica Injac je nakon presude kratko rekla da je očekivala ovakvu sudsku odluku i zahvalila je svom advokatu, jer je, kako je navela, najteže braniti one koji nisu krivi. Maratonski postupak protiv Slavice Injac počeo je 2019. godine, kada je počelo suđenje, a održana su čak 43 ročišta.

Slavicu Injac optužnica, podsjetimo, tereti za nesavjestan rad u službi, odnosno da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima te plasiranja loših kredita, pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi.

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba je u februaru 2017. godine podiglo Tužilaštvo BiH. Predmet protiv Slavice Injac, međutim, prebačen je 30. oktobra 2018. godine u Okružni sud u Banjaluci, a Republičko javno tužilaštvo je izmijenilo optužnicu, te joj je na teret stavljeno blaže krivično djelo - nesavjestan rad u službi.


Nezavisne novine