Upozorenje za obilne padavine 15. i 16. juna 2023. i izvještaj o stanju vodotoka na području Semberije za 14. jun 2023. godine :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje za obilne padavine 15. i 16. juna 2023. i izvještaj o stanju vodotoka na području Semberije za 14. jun 2023. godine


Prema izvještaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, po današnjim prognozama, padavinska zona sa vrlo obilnim padavinama se premešta dalje od našeg regiona ka jugu.

I dalje se očekuju jače padavine 15. i 16. juna u Hercegovini, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i  Gornjem Podrinju. 

Na sjeveru i sjeverozapadu očekuje se pretežno suvo vrijeme ili uz vrlo male količine padavina, a slaba kiša se očekuje i na sjeveroistoku. 

Ukupna količina padavina koja se očekuje u Hercegovini iznosi od 60 do 100 mm, lokalno i do 120 mm, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 30 do 60 mm. 
...

Bujični vodotoci Janja, Gnjica, Lukavac, Modran i Tavna su u svojim koritima. Komisija za popis štete na stambenim i pomoćnim objektima i danas nastavlja svoj dio posla i obilazi ugrožena područja.

Po upozorenju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za period  od 15. do 16.  juna 2023. godine očekuju nas obilne padavine, pa u narednim danima, odnosno u dane vikenda možemo očekivati porast vodostaja rijeka Save i Drine. Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u blagom porastu, ali izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena je ispod redovne kote odbrane od poplava. Vodostaj u 06.00 časova na ovoj vodomjernoj stanici iznosio je +734 cm, a u protekla 24 časa u porastu je za 32 cm.

Vodostaj rijeke Drine u 06.00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je  +191 cm. Redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije prema Glavnom operativnom planu odbrane od poplava uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od +450 cm.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina padavina u narednom periodu može izazvati pojavu bujičnih poplava. Ekipe civilne zaštite pratiće stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugrožena područja. 

Civilna zaštita apeluje na građane da preduzmu mjere samozaštite u cilju smanjenja i predupređenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.