Patrijarh Porfirije u upravljačkom tijelu Srbije i Srpske za izgradnju jasenovačkih memorijala :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije u upravljačkom tijelu Srbije i Srpske za izgradnju jasenovačkih memorijala


- Vlada Srbije usvojila je danas dopunjen zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama kojim je predviđeno da u zajedničko upravljačko tijelo bude uključen i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Memorijalni centri biće izgrađeni u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja gdje su vršene egzekucije, zlostavljanje zatvorenika i zarobljenika logora Jasenovac, kao i u Beogradu, glavnom gradu Srbije, čime bi bilo obezbijeđeno trajno sjećanje na žrtve genocida i stradanja u Drugom svjetskom ratu.

Vlada Srbija je 27. aprila usvojila zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, čime je i formalno počela realizacija dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednici Srpske i Srbije su dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. 

(Glas Srpske)