Obilježena godišnjica odbrane Sarajevsko-romanijske regije :: Semberija INFO ::

 

Obilježena godišnjica odbrane Sarajevsko-romanijske regije


Na Ravnoj Romaniji i Sokocu obilježena je godišnjica odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" u Sokocu služen je pomen povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je život položilo više od četiri hiljade srpskih boraca.
Nakon pomena položeni su vijenci i cvijeće na spomen-krstu na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" gdje počiva 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Kod Manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji služen je parastos.

Izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić izjavio je danas u Sokocu da je Istočno Sarajevo moderan grad u koji se i dalje mora ulagati, jer je u njemu budućnost srpskog naroda sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Tomić je rekao da je "Novi Zejtinlik" sveto mjesto gdje počiva više od 900 srpskih boraca, koji su za svoju otadžbinu dali živote.

Borci Sarajevsko-romanijske regije nisu izgubili ni pedalj teritorije koju su branili, čime je herojski srpski narod pokazao da će opstati Republika Srpska, rekao je danas potpredsjednik Narodne skupštine Petko Rankić na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je vojničko groblje "Novi Zejtinlik" na Sokocu najsvetije mjesto gdje počiva 949 srpskih sinova, što znači da je na tom mjestu sahranjen svaki četvrti od 4.222 borca poginula u odbrani ove regije.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Rada Ostojić, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Prisutni su bili i predstavnici Trećeg pješadijskog Republike Srpska puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predsjednik Skupštine grada Branko Koroman, narodni poslanici Danijel Škipina i Darko Perjan, te načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije.

I predstavnici Ambasade Srbije u BiH položili su vijenac, kao i porodica sa dva i više poginulih boraca, BORS-a, te Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Poštu su odali i narodni poslanici ovog kraja Strahinja Bašević, Danijel Škipina i Darko Berjan, delegacija grada Istočno Sarajevo i gradskih opština, te organizacija proisteklih iz Odbmrabeno-otadžbinskog rata.

Odbijajući 35 neprijateljskih ofanziva za skoro četiri godine ratovanja, borci Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Repoublike Srpske izvojevali su na današnji dan 1995. godine najveću bitku zaustavljanjem opšte ofanzive koju je na širokom sarajevskom ratištu pokrenula tzv. Armija BiH.

Od skoro 20.000 boraca tog korpusa svaki peti je poginuo, dok ih je 10.000 ranjeno.

(RTRS)