Borba sa poplavama i klizištima u Srbiji, pojedini putevi u prekidu :: Semberija INFO ::

 

Borba sa poplavama i klizištima u Srbiji, pojedini putevi u prekidu


Фото: Танјуг/ЈКП Шумадија
Vanredna situacija proglašena je u 51 gradu i opštini.
 
Evakuisano je više od 200 ljudi.

Oštećeni su putevi, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone, a najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije.

Najkritičnije je u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji, gdje je došlo do izlivanja rijeka. Voda je odnijela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, tako da je saobraćaj na tom dijelu magistrale u prekidu.

U prekidu je i saobraćaj na putu Debeli Lug - Jasikovo, zbog izlivanja Crne reke. Poplavni talas kreće se ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

Zapadna Morava u Kraljevu stagnira, brojna klizišta i odroni

Prema podacima RHMZ-a, Zapadna Morava u Kraljevu već tri sata stagnira, a prelivanje iz korita može da izazove obimnija kiša u čačanskom kraju.

Voda koju su juče donijeli bujični potoci i rijeka Musača se sporo povlači jer su kanali puni vode, a zemlja natopljena.

Obimne padavine proteklih dana pokrenule su u kraljevačkoj opštini i klizišta, najveća prijetnja je klizanje brda u Ušću na magistralnom putu Studenica–Ivanjica. Zemlja se obrušava i u Stubalskoj reci, Čukojevcu i Bogutovcu, ali za sada ne prijete obimnijim odronom.

Ibar je u stagnaciji i na nivou redovne odbrane od poplava, ali je zbog rijeke Jošanice u Novom Pazaru, na toj rijeci uvedeno vanredno stanje i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.
 
(RTS)