Ćosić: Istočno Sarajevo je grad 157.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu :: Semberija INFO ::

 

Ćosić: Istočno Sarajevo je grad 157.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu


Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je nadu da se gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić, nakon što je podnijela krivičnu prijavu protiv njega, osjeća samozadovoljno, jer, kako kaže, i on je zadovoljan što je istakao da je Istočno Sarajevo grad koji pripada onim 157.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu.

Na šest ključnih ulaza u Istočno Sarajevo, postavljene su table s nazivom grada i teritorije grada na srpskom i engleskom jeziku, na kojima je istaknut podatak da je 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, koja je najavila podnošenje krivične prijave zbog postavljenih tabli, da mora da nauči da živi u zemlji u kojoj ne postoje mišljenja koja se nameću, već mišljanja svakog naroda i što je još bitnije istorijske činjenice.

- Popis iz 1991. godine, posljednji popis u ondašnjoj Jugoslaviji, odnosno u bivšoj BiH jasno je rekao da je u Sarajevu živjelo skoro 157.00 hiljada ljudi koji su se izjašnjavali kao Srbi. Nakon perioda 92-95 i Odbrambeno-otadžbinskog rata i odbrane svih terirotija na kojima su Sri bili većina, Grbavice, Ilidže, Hadžića, Ilijaša, Vogošće, Semizovca, svega onoga što je istinski bilo srpsko vijekovima unazad, kreće najveći egzodus ikada viđen. 120 hiljada Srba, opet iz straha za svoju bezjednost, jer su ti dijelovi Sarajeva pripali FBiH - naglasio je Ćosić.
 
(RTRS)