Republika Srpska obezbijedila 75 miliona KM putem dvije aukcije obveznica :: Semberija INFO ::

 

Republika Srpska obezbijedila 75 miliona KM putem dvije aukcije obveznica


U skladu sa Odlukom o durogoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2023. godinu i u okvirima Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, Srpska je danas održala dvije aukcije obveznica kojima je obezbjedila ukupno 75 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Potražnja za hartijama od vrijednosti je u oba trgovanja bila veća od ponude, a i ovaj put je u trgovanju učestvovalo više institucionalnih investitora, kao i fizička lica: iz Srpske, FBiH i zemalja Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Na Banjalučkoj berzi je, u okviru 59. aukcije obveznica, prodato 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 6,1 odsto godišnje.

Ova emisija obveznica je vezana za valutnu klauzulu evro.

Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću (sedam godina od dana registracije emisije), a kamata jednom godišnje.

U okviru 60. emisije obveznica, prodato je 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 6,1 odsto godišnje.

Ove hartije su emitovane u valutnoj klauzuli konvertibilna marka. Glavnica se isplaćuje jednom godišnje, kao i kamata, navodi se u saopštenju.

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je obezbjeđivanje sredstava za Budžet Srpske za 2023. godinu.

Iz Ministarstva navode da stanje ukupnog duga Srpske, prema preliminarnim podacima na dan 31. maj 2023. godine, iznosi 6.253,4 miliona KM, to jest 40,5 odsto BDP-a, dok stanje javnog duga Srpske iznosi 5.270,3 miliona KM, to jest. 34,1% BDP-a.

Iz navedenog proizlazi da Republika Srpska ima kapaciteta da sve svoje dospjele obaveze izvršava u roku i u skladu sa strateškim planom, navodi se u saopštenju.


Glas Srpske