Srpskoj još nije isplaćeno 30 miliona maraka od raspodjele PDV-a :: Semberija INFO ::

 

Srpskoj još nije isplaćeno 30 miliona maraka od raspodjele PDV-a


Već nekoliko godina Republika Srpska čeka da joj bude isplaćeno 30 miliona maraka po osnovu raspodjele prihoda od PDVa za 2009. i 2010. Izvršenje pravosnažne presude je više puta odgađano. Prema posljednjoj odgodi Suda BiH rok je pomjeren do polovine juna 2024. Da li je i to konačan datum ? Ko treba da isplati taj novac- Uprava za indirektno oporezivanje, Federacija ili institucije BiH- neizvjesno je. Ono što je izvjesno jeste da Srpska zbog ovoga trpi ekonomsku štetu.

Politička ili pravna odluka. Pravosudna praksa ili namjerno odugovlačenje. Po novoj odluci Suda BiH o odgodi Srpskoj do 18. juna 2024. neće biti isplaćeno 30 miliona maraka po osnovu raspodjele prihoda PDVa. I to traje dugi niz godina. U Ministarstvu finansija sumnjaju u dobru namjeru ove pravosudne institucije, zato je uložena i žalba.

- Na tu najnoviju sudsku odluku, koju smo uspjeli dobiti preko Pravobranilaštva BiH, već smo se žalili. Vidjećemo šta će biti i da li će ovaj put biti ikakvog efekta od podnesene žalbe - kaže Zora Vidović.

Nije teško zaključiti kakva bi sudska praksa bila u slučaju da Srpska duguje taj novac, kažu u republičkom Pravobranilaštvu. Poručuju, da pravosuđe BiH i u ovom slučaju dokazuje da ne sudi po pravu i pravdi.

- To je protivzakonito da se donose odluke bez traženja mišljenja tražioca novca. Da je u pitanju suprotno tzv. viskoki predstavnik bi već obavijestio zemlje kvinte - ističe Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Takve odluke , saglasni su i ekonomisti, pravi ogromnu ekonomsku štetu Republici Srpskoj. Realna vrijednost 30 miliona maraka je sada manja u odnosu na prije nekoliko godina.

Srpska je uspjela da prije pet godina zaplijeni sa računa UIO nešto manje od 5 miliona maraka. Od tada je Sud BiH više puta odgodio izvršenje isplate po osnovu poravnanja prihoda od PDVa. Novac je trebalo da bude isplaćen prošlog mjeseca ,ali je prolongirano do juna sljedeće godine. Definitivno taj novac gubi realnu vrijednost. Da li se to može reći i za pravosuđe BiH- pitanje je na koje u Srpskoj znaju odgovor.

(RTRS)