Umrla najstarija Srpkinja - Baka Bosa (Matova) Salatić :: Semberija INFO ::

 

Umrla najstarija Srpkinja - Baka Bosa (Matova) Salatić


Umrla najstarija Srpkinja - Baka Bosa (Matova) Salatić sa Baljaka kod Bileće: Pokretna i bistra do kraja

Bosa (Matova) Salatić(103),porijeklom iz familije Uljarevića,najstarija Srpkinja, upokojila se, danas (nedelja) u porodičnoj kući u Baljacima, nadomak Bileće.



Mada je bila uveliko u drugog vijeku  života, baka Bosa, je do posljednjeg dana bila, ne samo pokretna, već i bistrog uma, puna ljubavi i pažnje za sve koji su joj dolazili ili se telefonom javljali. Nema kuće, u kraju, koja ne pamti blagodeti, toplinu i lijepe riječi i njenog rano preminulog supruga Mate. Takva su im sva djeca, kao i brojna unučad i  praunučad. Mještani i rodbina kažu da nikom nije bila na teretu ni trena ni u ovim godinama, posle kojih kao da se odjednom ugasila.



- Dobre, pozitivne misli, ljubav prema  bližnjim svojima i svim dobrim ljudima, činjene dobrih djela, vrijedan rad i trud, radovanje i tuđem uspjehu, ne samo svom – bio je “recept“ bake Bose za dug život, uz maksimalnu umjerenost u svemu i strpljenje, što nam je za života svjedočila.

Starost joj je posebno uljepšao sin, profesor dr Milosav Miša Salatić, nekadašnji ugledni ljekar, kardiolog i univerzitetski poslenik u Tuzli, a potom skoro tri decenije ljekar u Norveškoj i Švedskoj, gdje je pronosio slavu naše medicine. Miša se, u međuvremenu, vratio iz inostranstva i nastavio život u prelijepom Trebinju. Svaki vikend provodio je sa majkom na pradjedovskom ognjištu.

- Jedno drugom su se radovali kao mala djeca, kao kad je Miša bio mali - kaže njihov porodični prijatelj Drago Mirković. - Blago mene, evo moga Miša, tako, uvijek, tetka Bosa dočekaše svog mjezimca. Miša je, zaista, kako kaže, uživao u onome što mu se prilika da bude uz majku i rodni dom, kao jedan od najuspješniji, ne samo ljekara, već i drugih ljudi, iz Hercegovine. 

E, nema takvog sina kao što je Miša - svjedoče komšije Salatića. - Miša ne da baki Bosi da umre. Baka i Miša „proizvode“ tako pozitivnu energiju za sve nas kao primjer koji svi treba da sijlede. Zato svi baku Bosu žalimo do neba i sa Mišom smo svi srcem. Nema više naše drage nake Bose, koja nas je znala i da utješi, pouči, nauči, pomogne, posavjetuje. Kao i svoju rođenu djecu.


Za Semberija info - Mladen Vasilić