Minić: Zbog afričke svinjske kuge proglašeno vanredno stanje u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

Minić: Zbog afričke svinjske kuge proglašeno vanredno stanje u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku


BANjALUKA - Vlada Republike Srpske proglasila je danas vanrednu situaciju za područje grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Donošenjem Odluke o proglašenju vanredne situacije za dio teritorije Republike Srpske zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja, snage za zaštitu i spasavanje iz Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije, osim organizacionih jedinica, koje djeluju u koordinaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Vanredno stanje zbog afričke kuge svinja proglašeno je na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika, saopštio je danas ministar Savo Minić.

"Na osnovu izvještaja koje smo imali sa terena, zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, udruženja farmera, nalaza inspektora, Ministarstvo je predložilo Republičkom štabu za vanredne situacije uvođenje vanrednog stanja. Vlada Srpske je donijela odluku o uvođenju vanrednog stanja u Bijeljini, opštinama Lopare i Ugljevik", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić. 

To podrazumjeva da se sve raspoložive snage stavljaju pod kontrolu Republičkog štaba.

"Lokalna zajednica nije bila u mogućnosti da odgovori ovom zadatku. Rekao sam prije nekoliko dana da se isključujem iz rasprave sa gradonačelnikom Bijeljine. Ovdje treba da se radi, a ne da se sazivaju konferencije za medije. Od ovog momenta svi raspoloživi resursi koje ima Republika Srpska se stavljaju na raspoloaganje kada su u pitanju dezinfekcijske barijere, groblje za uginule životinje, punktovi od 24 časa, sredstva kojima će se vršiti prevoz. Sve ono što smo mi tražili da nam se napiše, a kada smo to dobili u petak, obezbijedili odmah u subotu, nismo imali kome da se obratimo da nam kažemo gdje da dostavimo, kome da se javimo. Republički inspektorat je obezbijedio dodatnih šest inspektora, kome da se jave? Koordinacija je nužna, ali je nema", rekao je Minić, prenosi ATV.

Na terenu se ne radi kako to zahtijevaju pravila struke i sve što treba da uradi jedinica lokalne samouprave nije urađeno.

Vlada Republike Srpske na telefonskoj sjednici proglasila je vanredno stanje za regiju Semberije zbog afričke svinjske kuge.

Vanredno stanje proglašeno je u gradu Bijeljini i opštinama Lopare i Ugljevik.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je danas novinarima da je, zaključno sa jučerašnjim danom, u Bijeljini eutanazirano 2.400 svinja, a danas se u Srednjem Magnojeviću sprovodi eutanazija na farmi sa više od 800 svinja.

Prema njegovim riječima, riječ je već o milionskoj šteti, a zahtjevi za nadoknadu štete od danas se predaju u gradskom odjeljenju za poljoprivredu.


Glas Srpske