Smiljan, mjesto gdje je Tesla spoznao prva otkrića: Priča o naučniku koji je osvijetlio svijet :: Semberija INFO ::

 

Smiljan, mjesto gdje je Tesla spoznao prva otkrića: Priča o naučniku koji je osvijetlio svijet


Smiljan. Rodno je to mjesto, našeg najvećeg naučnika svih vremena Nikole Tesle. Kada u Smiljan dođete, preporučujemo vam, da najprije posjetite Pravoslavni hram Svetih aposotola Petra i Pavla.

Ovaj hram je izgrađen 1765. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je porušen, pa je obnovljen 1986. godine. U ovom hramu je svojevremeno službovao srpski prota Milutin Tesla, otac našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Važno je reći, da je upravo u ovom hramu kršten Nikola Tesla, 1856. godine, javlja Srpska kafe.

Inače, rodna kuća Nikole Tesle je namjenski sagrađena kao parohijski dom. Iznad crkve i doma se nalazi srpsko pravoslavno groblje u kojem je sahranjen Nikolin brat, Dane. Sam Parohijski dom podigao je Nikolaj Mandić. Sve ovo ispričaće vam paroh Gospićko-smiljanski prota Dragan Mihajlović, koji je učinio sve da ovaj pravoslavni hram danas izgleda veličanstveno. Posljednja obnova desila se prošle godine kada je hram u potpunosti freskopisan, a sve je djelo poznatog freskopisca iz Dalmacije, sveštenika Milana Radusina

Sve ono što ćete vidjeti u freskopisanom hramu, na putnika namjernika i slučajnog prolaznika ostavlja dubok utisak. Tu možete vidjeti freske poput krštenja malog Nikole Tesle, pa do Svetih Apostola Petra i Pavla, po kojima ovaj hram i nosi ime. Najviše vjernika bude ovdje upravo na Petrovdan, pa ga upravo na taj dan, i na rođendan našeg najvećeg naučnika posjeti najviše turista.

Nikola je ovdje živio do svoje sedme godine. Ovdje je krenuo i u školu. Ovdje je spoznao svoja prva otkrića vezano za prirodu. Kada bi bila grmljavina ili nevrijeme recimo, svi bi bježali u kuću. Nikola je izlazio vani. Penjao bi se na okolna brda Krčmar ili Bogdanić proučavao bi munje. Na potoku Vagancu koji protiče upravo kroz Smiljan, Nikola je pravio svoje prve vodenice. Odatle, sa malog potoka Vaganca, trideset godina kasnije, 1896 gradi se hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima.  Bila je to ideja jednog malog dječaka koji je otišao u svijet, on ga je, ne samo promijenio, nego ga je i osvijetlio – ponosno će vam reći u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu.

Zgrada u kojoj je odrastao Nikola Tesla je obnovljena i pretvorena u spomen-muzej. Rodnu kuću Nikole Tesle godišnje posjete hiljade turista iz cijelog svijeta. U sve to, uvjerile su se hiljade i hiljade turista koje ovdje dolaze iz cijelog svijeta, od Evrope do Australije i Amerike, poručiće će vam Nikolina Krpan i Ana Marija Šolaja, koje su i nama u nekoliko navrata pomogle da uradimo emisije o životu Nikole Tesle, upravo ovdje u Smiljanu.

Dodajmo, prije nekoliko godina, na inicijativu upravo paroha Dragana, obnovljen je  spomenik roditeljima Nikole Tesle, Milutinu i Georgini (Đuki) Tesla, zahvaljujući ponajviše Radi Šerbedžiji i Dušku Ljuštini.

Vratio se spomenik Nikoli Tesli i u grad Gospić. Doduše ne baš tamo gdje je nekada bio, ali i ovo je velika stvar. Time je jedna velika nepravda, koliko toliko ispravljena. Ono što se na žalost nikada neće vratiti jeste točak istorije.

Naime, na samo par koraka od rodne kuće Nikole Tesle, nalazi se grobnica više od 500 ubijenih Srba. Njih su početkom avgusta 1941 pobile ustaše. Prije drugog svjetskog rata Gospićko-smiljanska parohija brojala je skoro 1000 duša, nakon njega jedva stotinu. Danas u Smiljanu živi još samo dvoje Srba, kaže na kraju priče prota  Dragan Mihajlović, paroh Gospićko-smiljanski.


​Glas Srpske