U šest evropskih zemalja prijavljen ehovirus-11 kod beba :: Semberija INFO ::

 

U šest evropskih zemalja prijavljen ehovirus-11 kod beba


U šest evropskih zemalja prijavljeni su slučajevi ehovirusa-11 kod beba, koji su izazvali tešku neonatalnu sepsu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 2016. do 2021. godine, u ukupnim oboljenjima, broj beba oboljelih od ove bolesti bio je 6,2 posto, a prošle godine čak 55 posto. Infektolozi ističu da se entero virusi javljaju ljeti, ali kako se svakih pet do šest godina mogu javiti u obliku epidemije, te pozivaju na oprez.

Ehovirus-11 iz grupe enterovirusa prijavljen je u nekoliko evropskih zemalja, a karakteristišu ga blaži simptomi, dok kod beba može da izazove ozbiljne posljedice. Tako kod novorođenčadi može dovesti do brojnih upala, uključujući akutni viralni hepatatis, sepsu, meningitis i krvarenja. Jedan od izrazito teških slučajeva infekcije zabilježen je u Hrvatskoj.

Dr SRĐAN ROGLIĆ, Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević"

"Mogu vam reći da se radilo o jako bolesnom novorođenčetu".

Infektolozi u Bosni i Hercegovini kažu da su ovi virusi karakteristični upravo za ljetni period. Nema razloga za paniku, ali za oprez ima.

Dr EDNAN DRLjEVIĆ, infektolog

"Ti virusi imaju svoje teže kliničke slike, a posebno su nezgodni kod djece kad izazivaju, prije svega, bolesti nervnog sistema, onda je to baš problem. Pojaviće se i kod nas, samo je pitanje u kom obimu i koliko će dugo trajati".

Zbog sezone godišnjih odmora nismo bili u mogućnosti razgovarati sa pedijatrima i epidemiolozima. Međutim, ono sto je poznato jeste da je Svjetska zdravstvena organizacija prijetnju po javno zdravlje stavila na veoma nizak stepen, ali od zemalja u kojima se oboljenje pojavilo traži da nove slučajeve odmah prijave i da se bebe testiraju na enterovirus, a da se pritom preduzmu sve mjere opreza prilikom uzimanja uzorka. Međutim, stručnjaci prijavljuju atipično teške kliničke slike kod beba.


BHRT