Sjednica Kolegijuma za EU integracije: Članstvo u EU strateško opredjeljenje :: Semberija INFO ::

 

Sjednica Kolegijuma za EU integracije: Članstvo u EU strateško opredjeljenje



Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto predsjedvala je danas 5. sjednicom Kolegijuma za evropske integracije, koja je održana u Sarajevu. Na sjednici je jednoglasno prihvaćen dokument "Pozicija BiH za 5. sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i BiH", koji je najavljen za 19. jul u Briselu.

To je prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila status kandidata i očekuje se da će biti prepoznat napredak BiH na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopšteno je iz Savjeta ministara. Na sjednici je istaknuto kako je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredjeljenje BiH o kojem postoji puni konsenzus svih nivoa vlasti koje zajednički, u skladu sa ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom mehanizma koordinacije, rade na ispunjavanju 14 prioriteta. Kolegijum za evropske integracije je prioritetnim ocijenio izradu programa integrisanja BiH u Evropsku uniju, jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

​Prethodno je usvojen izvještaj o realizovanim aktivnostima u okviru izrade programa integriranja BiH u Evropsku uniju te doneseni zaključci s ciljem izvršavanja svih obveza u izradi tog važnog programa. S ciljem ubrzanog pristupa Evropskoj uniji, Kolegijum za evropske integracije naložio je radnim grupama za evropske integracije da do kraja oktobra 2023. godine dostave Komisiji za evropske integracije akcioni plan usklađivanja propisa u BiH s propisima Evropske unije i akcioni plan za realizaciju preporuka Evropske komisije, a koji se odnosi na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa.