EU dodjeljuje bespovratnu finansijsku podršku za razvoj poljoprivrede :: Semberija INFO ::

 

EU dodjeljuje bespovratnu finansijsku podršku za razvoj poljoprivrede


Evropska unija dodjeljuje bespovratnu finansijsku podršku za razvoj poljoprivrede.

Više od 20 miliona evra dostupno je za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, nova radna mjesta i ekonomski oporavak od Kovida 19.

Koliko poljoprivredni proizvođači koriste sredstva i kakva su njihova iskustva?

Agro Sailović iz Obudovca kod Šamca bavi se uzgojem svinja i ratarstvom više od 30 godine. Nova mehanizacija za obradu zemlje dobijena u okviru finansijske podrške Evropske unije povećala je količinu proizvedene stočne hrane, a troškovi su smanjeni.

- Nabavio sam nove priključke, nove radne mašine, ekstruder za preradu soje tako da očekujem da unaprijedim proizvodnju i da dođem do nekog većeg profita nego što je to bilo u nekim ranijim slučajevima - izjavio je Perica Sailović iz Agro Sailovića.

Sve je veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača za mogućnosti i uslove dodjele bespovratnih sredstava kao i za samu pripremu aplikacija.

- Podnosioci moraju biti najmanje dvije godine registrovani prije prijave na ovaj javni poziv. Mogu dobiti od 30.000 do 300.000 KM isključujući PDV i trebali bi da imaju svoje novčano učešće od 20 odsto. Do sada smo podržali gotovo 1.500 korisnika - rekla je saradnica za grantove projekta EU4Agri Lamija Krndžija.

Individualna gazdinstva, pravna lica i jedinice lokalne samouprave podržana su sa više od 13 miliona evra od 2020. godine.

Iskustva korisnika mogu pomoći budućim aplikantima da savladaju izazove poput pisanja poslovnih projekata i planova.

- Sredstva koja su apsolutno prilagođena našim potrebama, znači neko vodi računa da ti pozivi zaista budu usklađeni sa onim što zaista treba tržištu. Ohrabrenje svima onima koji misle da mogu aplicirati da to i urade - izjavio je marketing menadžer kompanije Rapić d.o.o. Gradiška Petar Ninić.

Informacije o javnim pozivima dostupne su na internet stranicama Razvojnog programa Ujedinjenih nacija -UNDP i Češke razvojne agencije koji, uz EU, sufinansiraju i provode projekat, kao i u Privrednoj komori Republike Srpske u kojoj se održavaju informativne sesije.

- Informišemo primarne poljoprivredne proizvođače o ovakvim javnim pozivima da mogu aplicirati i ostvariti pravo na bespovratna sredstva u samom cilju jačanja njihove proizvodnje, povećanja primarne proizvodnje, održive poljoprivrede i jačanja njihovih kapacieta - naglasio je sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa.

Za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja do kraja 2024. godine biće investirano više od 20 miliona evra u poljoprivredno-prehrambeni sektor, jačanje ekonomije kao i institucije za uspješno upravljanje EU fondovima.


RTRS