Putin: Rusija spremna da traga za mirnim rješenjem situacije oko Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Putin: Rusija spremna da traga za mirnim rješenjem situacije oko Ukrajine


Rusija je spremna da traži načine za mirno riješavanje situacije oko Ukrajine, uprkos tome što Zapad u svim međunarodnim sukobima djeluje isključivo u sopstvenim interesima, ukazao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa afričkim liderima.

- Da li su zaboravili da su uništili Sudan? Jesu li zaboravili šta su uradili u Siriji? Nije ih briga za Povelju UN, a međunarodnog prava se sjete samo kada su uvjereni da se ti instrumenti mogu upotrebiti protiv nekoga, u ovom slučaju protiv Rusije. Međutim, to ne znači da mi ne želimo i ne tragamo za mirnim rješenjem svakog sukoba - rekao je Putin, prenosi TASS.

Obraćajući se afričkim liderima, ruski predsjednik je pohvalio njihov pristup i ideje koji reflektuju odredbe kineskog mirovnog plana za rješenje sukoba u Ukrajini predstavljenog u februaru.

Sukob u Ukrajini se mora okončati mirnim putem, jer to ispunjava interese obje strane, ocijenio je južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa.

Govoreći na sastanku Afričke mirovne misije za Ukrajinu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu Rusija-Afrika, Ramafosa je rekao da će obnova mira zadovoljiti interese čitavog čovječanstva, ali i Rusije i Ukrajine. On je naveo da se sve prisutne afričke države zalažu za mir, dodajući da to potvrđuje posjeta njihovih lidera Moskvi.

Južnoafrički predsjednik predočio je da su "pregovori i dijalog, kao i privrženost Povelji UN neophodni za mirno i pošteno rješavanje sukoba".

- Afrička inicijativa zaslužuje najveću pažnju i ne treba je potcjenjivati - rekao je predsjednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso, pozivajući da se "okonča rusko-ukrajinski sukob".
Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat ocijenio je da je ukrajinski sukob negativno uticao na cijelio svijet.

- Naravno, zabrinuti smo i zbog pitanja snabdjevanja žitom. Neophodno je da se hitno i brzo riješi problem isporuka hrane u zemlje kojima je potrebna - rekao je on Mahamat.


Tanjug / RTRS