Ekvador: Ubijen kandidat za predsjednika, napadač neutralisan :: Semberija INFO ::

 

Ekvador: Ubijen kandidat za predsjednika, napadač neutralisan


Predsjednički kandidat Ekvadora, Fernando Vilavićensio, glasni kritičar korupcije i organizovanog kriminala, ubijen je u srijedu naveče (9. avgusta) tokom predizborne kampanje u sjevernom Kitu, saopštile su vlasti.

Lokalni mediji izvijestili su da je Vilavićensio upucan, ali ekvadorska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na opetovane zahtjeve za komentarom o detaljima ubistva.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je kako je osumnjičeni za zločin kasnije preminuo od povrijeda zadobijenih u pucnjavi. U nasilju je povrijeđeno još devet osoba, uključujući kandidata za zastupnika u parlamentu i dva policajca.

Videozapisi na društvenim mrežama navodno s događaja u kampanji prikazuju ljude koji su se sklonili i vrištali dok se čula pucnjava.

"Za njegovo sjećanje i njegovu borbu, uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen", rekao je predsjednik Giljermo Las na Twitteru. "Organizovani kriminal je otišao jako daleko, ali će sva težina zakona pasti na njih."

Lasova vlada okrivila je rastuće nasilje na ulicama i u zatvorima unutrašnje sukobe kriminalaca kako bi kontrolisali rute trgovine koje koriste meksički karteli, albanska mafija i drugi za premještanje droge. Rekao je da će na hitnom sastanku ugostiti najviše zvaničnike sigurnosti.
 
(Tanjug)