U Crnu Goru najviše investiraju Rusi, potom Srbi :: Semberija INFO ::

 

U Crnu Goru najviše investiraju Rusi, potom Srbi


Najveći strani investitori u Crnoj Gori u prvih pet mjeseci bili su ruski državljani koji su investirali 52,5 miliona evra, a drugi po vrijednosti investitori su građani i preduzeća iz Srbije koji su uložili 48 miliona evra.

Najviše novca Rusi su uložili u kupovinu nekretnina 28,9 miliona evra, u preduzeća i banke u Crnoj Gori 12,3 miliona evra, a u interkompanijski dug - pozajmice svojim preduzećima u Crnoj Gori 13,2 miliona evra, podaci su Centralne banke Crne Gore.

Crna Gora je za period januar-jun izdala 21.500 radnih dozvola strancima, od čega se na državljane Rusije odnosi 7.412 ili 34,3 odsto ukupnog broja.

Građani i preduzeća iz Srbije takođe su najviše investirali u kupovinu nekretnina 26,1 milion evra, 10,5 miliona evra u pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori i 8,2 miliona investicionih ulaganja u preduzeća i banke registrovane u Crnoj Gori.

Na trećem mjestu nalaze se investitori iz Švajcarske koji su za ovih pet mjeseci u Crnu Goru investirali 39 miliona evra, slijede građani i firme iz Turske sa ulaganjem od 32,1 milion evra, pa Njemačka sa 28,3 miliona evra.

(RTRS)