Otvorena žičara Kotor - Lovćen :: Semberija INFO ::

 

Otvorena žičara Kotor - Lovćen


Фото - Вијести

PODGORICA - Žičara Kotor-Lovćen otvorena je od danas za komercijalnu vožnju.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. 

Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta, prenose crnogorski mediji. 

 Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 evra. Karte za djecu su sedam, odnosno 12 evra za oba smjera, dok je za djecu mlađu od dvije godine predviđena gratis vožnja. 

Trasa spaja more i planine i otvara pogled sa Lovćena na Boku.

Kako navode u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore način na koji se pristupa tom području je ekološki orijentisan i održiv, uz očuvanje autentičnosti svakog kutka na koji je projekat oslonjen.

Donja stanica Dub projektovana je na način da omogućava nesmetan tranzit putnika, sa prostranim platoom i parking prostorom, a osim neophodnih funkcionalnih jedinica, sadrži i one komercijalnog tipa. 

Ovogodišnji planovi na gornjoj poziciji Kuk usmjereni su na organizaciju sportsko-rekreativnih sadržaja, a u toku su aktivnosti na mapiranju biciklističkih i pješačkih staza, izgradnji amfiteatra, a planirana je i montaža atraktivne bob staze.

Izvršni direktor Žičare Marko Cus rekao je da je to projekat na koji svi treba da budemo ponosni, jer je značajan ne samo za Crnu Goru već i za region.

On je novinarima nakon otvaranja kazao da se nada da je svima koji su danas bili na žičari vožnja bila za pamćenje.

"Ako nam vremenski uvjeti dozvole žičara će raditi kad god može. Želja je da za svaku sezonu žičara radi što duže. Moji su iz Crne Gore, i cilj mi je da žičara radi po najvećim standardima u Evropi", kazao je Cus.

Otvaranju žičare prisustvovao je teniser Novak Đoković koji je na svom Instagramu napisao "Nigde nebo nije plavo kao iznad Crne Gore".


Tanjug / Glas Srpske