Reprogram ovjerio knjižice medicinarima :: Semberija INFO ::

 

Reprogram ovjerio knjižice medicinarima


BANjALUKA - Radnici javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, kojima nisu redovno uplaćivani doprinosi, zahvaljujući reprogramu starih dugovanja koji su sklopili bolnice i domovi zdravlja, moći će besplatno da se liječe.

Ministarstvo finansija RS saopštilo je juče da je završena procedura izdavanja rješenja o reprogramu poreskih dugovanja za ukupno 41 javnu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj.

- Izdavanjem rješenja o reprogramu zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u domovima zdravlja i bolnicama u Srpskoj omogućeno je socijalno osiguranje - naveli su u Ministarstvu finansija.   

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović ističe za “Glas” da je zaključkom Vlade RS odlučeno da Poreska uprava RS naplatu dugovanja bolnica i domova zdravlja odgodi na godinu dana.

- To znači da narednih 12 mjeseci nećemo vraćati ništa. Za to vrijeme Vlada Srpske zajedno sa menadžmentom zdravstvenih ustanova nastojaće da iznađe rješenja na koji način ćemo nakon isteka roka, a to je 1. avgust 2024. godine, ući u otplatu dugova - pojašnjava Popović.

On je dodao da su sporna dugovanja zdravstvenih ustanova nastala prije 1. januara 2020. godine.

- Sve bolnice, počevši od početka 2020. godine, redovno izmiruju dospjele obaveze, uključujući poreze i doprinose. Vlada je tada donijela odluku i bila jasna da će menadžment koji ne bude uplaćivao doprinose istog momenta biti smijenjen jer nam Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbjeđuje dovoljno sredstava da možemo isplaćivati bruto plate - kategoričan je Popović.

Precizirao je da Bolnica Zvornik duguje nešto više od dva miliona KM.

- Tačnije, 1,8 miliona maraka plus kamate. Imamo najmanji dug po osnovu poreza i doprinosa i što se tiče nas, možemo nakon isteka tih 12 mjeseci otplaćivati dug. Već smo napravili strategiju - navodi Popović. 

Rješenje o reprogramu dobila je i Bolnica Gradiška, a direktor te zdravstvene ustanove Rajko Dodik potvrđuje da je riječ o dugovima koji su nastali prije 2020. godine.

- Otkako sam na mjestu direktora gradiške bolnice, a to je od februara 2020. godine, redovno isplaćujemo bruto plate radnicima. Uspijevamo u tome bez obzira na sve probleme u funkcionisanju. Iznos duga je bio oko osam miliona KM, ali ne znam da li je ta suma i sada tolika budući da je Vlada RS dio obaveza za radnike koji idu u penziju preuzela na sebe, a dio smo otplatili. Predali smo zahtjev Poreskoj upravi za usaglašavanje obaveza - rekao je Dodik.

On je dodao da im najnovija odluka Vlade RS znači mnogo jer medicinari i njihove porodice sada nemaju problema prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite, ali će im nakon isteka grejs perioda biti potrebna pomoć Republike da izmire dugove.

- Nemoguće je da sami izmirimo dug. Iz tekućih priliva jedva podmirujemo redovne obaveze koje imamo - istakao je Dodik. 

Direktorica Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović rekla je juče da očekuju da im rješenje o reprogramu stigne do kraja sedmice.

- Dugovanja koja imamo nastala su u periodu od 2012. do 2018. godine, a nakon toga sve uredno izmirujemo. Mnogo nam znači odgoda na godinu, kao i zagarantovana socijalna zaštita jer je apsurd da zdravstveni radnici ne budu osigurani - kazala je ona.

Zakon

Ivan Popović kaže da zakonska rješenja nalažu da mora postojati kontinuitet u uplatama doprinosa da bi radnici bili zdravstveno osigurani.

- Radnik kojem, na primjer, nije uplaćen jedan mjesec u 2017. godini, bez obzira na to što su mu svih ostalih godina i mjeseci doprinosi redovno uplaćivani, ne može ovjeriti knjižicu i dobiti zdravstvenu zaštitu - objasnio je Popović.


Glas Srpske