Ekonomski stručnjaci zabrinuti zbog situacije u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Ekonomski stručnjaci zabrinuti zbog situacije u Evropi


MINHEN - Ekonomski stručnjaci iz Evrope izražavaju zabrinutost zbog situacije u svojim zemljama, a posebno u južnoj Evropi, zaključak je redovnog tromjesečnog istraživanja švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku i Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Anketa ekonomskih eksperata (EES) je pokazala da su stručnjaci u Evropi ocijenili ekonomsku politiku u svojoj zemlji prosječnom ocenom -6, na skali od -100 do 100. U južnoj Evropi vlada još veći pesimizam, pošto su lokalni ekonomski analitičari ocjenili situaciju u svojoj državi prosečnom ocenom -12, rekao je istraživač IFO Niklas Potrafke.

Eksperti u Italiji, Španiji i Porugaliji su zabrinuti zbog korišćenja sredstava iz briselskog fonda Next Generation EU. 

Neki stručnjaci smatraju da se novac ulaže u pogrešne projekte", kaže Potrafke. Raspoloženje analitičara u južnoj Evropi pada već četvrti put zaredom u odnosu na prethodni kvartal, a jedini izuzetak je Grčka, gdje je ponovni izbor Kirijakosa Micotakis za premijera imala pozitivan efekat na ocenu ekonomskih stručnjaka.

Eksperti u istočnoj Evropi ocenjuju situaciju u svojoj zemlji u prosjeku sa -11 poena, u zapadnoj Evropi sa -4 poena, a u severnoj Evropi sa 2 poena. Na globalnom nivou najveći optimizam vlada u jugoistočnoj Aziji i zapadnoj Africi, a pesimizam je najviše naglašen u srednjoj Aziji.

U istraživanju, koje je sprovedeno u junu i julu, učestvovalo je ukupno 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 države.


Tanjug / Glas Srpske