Ko će naslijediti milione, dijamante i kompanije šefa "Vagnera" :: Semberija INFO ::

 

Ko će naslijediti milione, dijamante i kompanije šefa "Vagnera"


Nakon tajne sahrane Jevgenija Prigožina, šefa "Vagnera", koji je poginuo u padu aviona 23. avgusta, pojavila se još jedna misterija, a to je šta će biti sa njegovom imperijom - milionima dolara, velikim brojem kompanija i mutnim poslovima u Africi.

Procjenjuje se da je Prigožin bio "težak" nekoliko milijardi dolara.

Njegova uspon počinje 1996. kada je osnovao jednu od svojih najvećih kompanija "Concord Catering", koji se bavi ugostiteljstvom i u svom vlasništvu ima niz restorana.

Zatim je, zahvaljujući prijateljstvu sa Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, za svoje druge kompanije dobio unosne ugovore za snabdijevanje vojske i državnih škola, prenosi Nova.

Tako je 2012. sklopio ugovor od 252 miliona dolara za obezbjeđivanje hrane moskovskim školama. Do 2015. njegove kompanije su dobile velike ugovore vrijedne više od 1,27 milijardu dolara za ishranu vojske.

Ključni trenutak za Prigožina bio je krajem 2015. kada je Putin odlučio da vojno interveniše u Siriji u cilju podrške režimu Bašara el Asada. Prigožin je dobio ugovore za isporuke hrane i zaliha, a u Siriju je poslao "Vagnerove" trupe.

Državni ugovori koje je "Vagner" sklopio sa ruskom državom od 2011. do 2019, navodno su vredni 3,1 milijardu dolara, a i dalje su na snazi.

Pored prehrane, Prigožin je investirao i u medije. Njegov najpoznatiji "izum" jeste "Fabrika trolova" koja je postala poznata 2013. kad su novinari otkrili takozvanu "Agenciju za internet istraživanja", čiji su službenici plaćani za objave na društvenim mrežama.

"Agencija" je ubrzo dovedena u vezu s Prigožinom, ali on je opovrgavao da u tome učestvuje. Tek u februaru 2023. priznao je da ju je on osnovao "kako bi štitio ruski informativni prostor".

Veliki dio Prigožinovog bogastva, koje se pretežno zasniva na velikim kompanijama, je "u rukama" članova njegove porodice.

Naime, većina firmi "Putinovog kuvara" je u vlasništvu njegove djece, majke i žene. Njegova supruga Ljubova Valentinovna Prigožin posjeduje butike poznate kao "Muzej čokolade" u Sankt Peterburgu. Takođe je otvorila banju "Kristal" u istom gradu. Posjeduje i kompanije "New Technologies SPA LLC" i "Agat", kao i dio grupe "Concord".

Ona je igrala "različite uloge" u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice.
Tako su Prigožinova djeca imala akcije u očevim kompanijama, pri čemu se se one često mijenjale između njih. Starija kćerka Polina je 2019. godine bila akcionar u ruskoj kompaniji "Lahta plaza", koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

"Lahta plaza" je, prema korporativnim dokumentima, dijelila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi.

U sve je umiješana i njegova majka Violeta, bivša doktorka i "trenutni zakoniti vlasnik" firmi "Concord menadžment i konsultacije" od 2011. godine, "Etalona" od 2010. godine i "Kreda".

Vjeruje da će Prigožinovo bogastvo naslijediti njegova najbliža porodica koja je zbog umiješanosti u poslove već bila pod sankcijama zapada.

Dio bogastva "Putinovog kuvara" zasniva se na krvavom novcu, koji je zaradio obavljajući prljave poslove u Africi. Prije svega, "Vagnerove" trupe su tokom prošle decenije započele angažovanje u nekoliko afričkih zemalja kao što su Libija, Sudan, Centralnoafrička Republika i Mali. Sve imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je bogatstvo prirodnim resursima.

"Vagner" je dobio ekskluzivno pravo eksploatacije zlata, dijamanata, pravo korišćenja šuma i drugih resursa. To je dovelo do toga da "Vagner" 2019. osnuje kompaniju "Diamville" u Centralnoafričkoj Republici koja je među četiri najveća izvoznika dijamanata u toj državi.

Zvanična statistika pokazuje da je kompanija izvezla skoro 1.000 karata dijamanata između oktobra 2019. i januara 2021. godine, a samo u Belgiji su prodati u vrijednosti od 12 miliona dolara.

Takođe, "Vagner" je dobio 78 odsto akcija nacionalne kompanije u Maliju, "Marina Gold", zadužene za iskopavanje i preradu zlata. Šef američke vojne komande u Africi, Stiven Taunsend naveo je početkom 2022. da se Mali obavezao da Vagneru plaća deset miliona dolara mjesečno za bezbjednosne usluge.

Sada se postavlja pitanje ko će preuzeti akcije u Africi, i samim tim ogromne prihode od eksploatacije zlata. 

(Tanjug)