Inflacija stalno pada, hrana nikad skuplja :: Semberija INFO ::

 

Inflacija stalno pada, hrana nikad skuplja


Iako je inflacija u Bosni i Hercegovini već deveti mjesec zaredom u padu i u julu na godišnjem nivou iznosi oko četiri odsto, čini se da cijene u marketima, posebno prehrambenih proizvoda, nikada nisu bile više.

Tako je godišnja inflacija u FBiH pala na 2,8 odsto, dok je u Republici Srpskoj, ipak, na znatno viših 5,2 odsto.
Prema zadnjim prognozama Centralne banke BiH koje su objavljene u junu ove godine, očekuje se stabilizacija kratkoročnih inflatornih očekivanja za ovu godinu.

Ipak, cijene hrane i bezalkoholnih pića su u julu ove godine u odnosu na isti period prošle više za 8,7 odsto, stanovanje, voda, električna energija i plin su zabilježili takođe rast od 8,7 odsto, restorani i hoteli za 7,7 odsto, dok su ostala dobra i usluge veće za 9,8 odsto.

Sa druge strane, usluge prevoza su, poredeći jul ove i prošle godine, jeftinije za 13,2 odsto, a odjeća i obuća bilježe pad za 5,1 odsto.

Inače, poredeći sedam mjeseci ove i isti period prošle godine, inflacija je imala rast od 8,5 odsto.

Ekonomista Igor Gavran smatra da stopa inflacije pada prije svega zbog mnogo više osnovice, a jedan odsto danas znači mnogo više nego jedan odsto prošle godine, jer su cijene mnogo više.

"Iako je bilo i određenih pojeftinjenja i neke cijene jesu niže nego prije nekoliko mjeseci, mada su bile na svom maksimumu, većinom su cijene i dalje drastično više nego prije početka inflatornog trenda prošle godine. Također, statističko praćenje cijena uzima u obzir i veliki broj cijena koje su za širu populaciju jednako relevantne, kao, recimo, cijene osnovnih životnih namirnica ili, eventualno, cijene automobila ili namještaja, čije se podizanje ne osjeća ni izbliza tako intenzivno kao cijene brašna, mesa, ulja ili mlijeka", rekao je Gavran za "Nezavisne novine".

Po njemu, nama je neophodan osjetan pad cijena ili njihovo dugoročno zadržavanje na sadašnjem nivou, uz znatan rast primanja, ali usporavanje stope inflacije na nivou koji i dalje podrazumijeva kontinuirani dalji rast cijena nastavlja pogoršavati životni standard i nije nikakvo rješenje problema inflacije.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, kazao je da potrošači nisu osjetili bilo kakav pad cijena u posljednje vrijeme, iako se zna da postoje realne osnove za to.

"Kada su cijene rasle, taj rast se pravdao rastom cijena energenata i drugih stvari, ali, evo, vidimo da je gorivo mnogo jeftinije u odnosu na prethodnih par mjeseci. Trgovci nisu snizili svoje cijene prateći ono za šta su tvrdili da je uzrok rasta cijena", istakao je Arnautović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, potrošači su nezadovoljni i žale se na cijene.

"Dolaze nam svakodnevno informacije iz EU i država koje imaju neuporedivo viši standard od BiH da su prehrambeni proizvodi jeftiniji nego kod nas. To je veliki apsurd, znajući koliki je standard u BiH i kolika je prosječna plata kod nas", naglasio je Arnautović.

(Nezavisne)