Na Kalemegdanu rimejk trke iz 1939, preteče Formule 1 :: Semberija INFO ::

 

Na Kalemegdanu rimejk trke iz 1939, preteče Formule 1


Фото - Танјуг
Veliki broj Beograđana, ali i predstavnici diplomatskog kora i turisti iz cijelog svijeta okupili su se danas na Kalemegdanu, gdje je u 10 sati počeo rimejk trke Velike nagrade Beograda - preteče Formule 1, koja je održana na današnji dan 1939. godine i bila jedina koja je održana tokom Drugog svjetskog rata.

Originalnom trasom oko Kalemegdana vozi 20 automobila i motora iz muzeja i privatnih kolekcija iz Italije, Srbije i Slovenije. Identični automobili koji su voženi 1939. godine voze istom rutom.

Trku koja bi trebalo da preraste u novu tradiciju Beograda otvorila su vozila Alfa Romeo i Bugati, u kojima su bili ambasador Italije Luka Gori, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Milan Nikolić.

Bugati je automobil koji je učestvovao u trci koja je održana na današnji dan prije 84 godine, a njim je tada upravljao srpski as Boško Milenković.

Vozila su pred trku bila izložena na platou ispred paviljona Cvijeta Zuzorić, a potom su krenula ulicama grada u grupama po pet.

- Paradiraće tri kruga, stazom oko tvrđave, evocirajući uspomene na istorijsku trku, a nagrade pobjednicima biće dodijeljene na platou ispred Skupštine grada Beograda, gdje će vozila biti ponovo izložena - naveli su organizatori među kojima su, uz ambasadu, Ministarstvo, AMSS, i kompanija Heritage Consulting i Italijanski institut za kulturu.


Tanjug / RTRS