Šmit sprovodi državni udar :: Semberija INFO ::

 

Šmit sprovodi državni udar


BANjALUKA - Kristijan Šmit svim svojim dosadašnjim reakcijama na institucionalno djelovanje Republike Srpske u zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH, dokazuje da on nije subjekt politike, nego najobičnije oružje, odnosno alat u tuđim rukama, za koje se neko nada da će poslužiti kako bi se dodatno produbila, a ne smirila kriza u BiH.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” pravnik i savjetnik predsjednika Srpske Ognjen Tadić, komentarišući najnovije prijetnje upućene na račun Milorada Dodika da se “pripremi za neugodne trenutke”. 

- Njegov krajnji cilj je da stvori takvu atmosferu u BiH, zapaljivu, koja bi trebalo da dovede do zaključka da u BiH nema normalnog života bez kontrole koju vrše stranci - kaže Tadić. 

Smatra i da je Šmitova poruka kako planira da dođe u Srpsku i pored zabrana i najava da bi mogao biti deportovan, i pozivanje na diplomatski imunitet, pravno neutemeljena, jer on zaboravlja da su institucije Republike Srpske, za razliku od njega, legalne i legitimne.

- Svi njegovi potezi nisu ništa drugo do kriminalni i destabilizirajući po BiH - poručio je Tadić.   

Osvrćući se na Šmitov intervju koji je dao za njemački list “Frankfurter algemajne cajtung” u kom je pored svoje najave dolaska u Banjaluku i tvrdnji da je “zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživa imunitet”, govorio i o pitanju imovine, navodeći da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu državu, a jedna mogućnost bila bi prenos vlasništva na zajedničku državnu agenciju, Tadić kaže da kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da Šmitov pristup i onih koji stoje iza njega, kada je u pitanju problematika u vezi sa entitetskom imovinom, nije ništa drugo do pokušaj otvorene pljačke Republike Srpske, ali i FBiH. 

- Taj pokušaj pljačke izvodi se kroz stvaranje uslova da se sva ta imovina, na kraju nekim strancima preda u vidu koncesija na vode, rudnike... Kome, vidjećemo uskoro. Oni koji ne žele žmiriti mogu naslutiti ko to koće da ovlada važnim resursima u BiH. Da zaključim, sve ovo predstavlja klasični oblik strane pljačke i dva entiteta i tri naroda i svih građana, a sve putem državnog udara u vidu protivdejtonske uzurpacije pozicije visokog predstavnika u BiH - upozorava Tadić. 

Interesantno, Šmit je svoje planove o dolasku najavio samo nekoliko sati nakon što je Dodik potvrdio da je MUP dobio instrukcije šta da radi ukoliko on odluči da dođe u Republiku Srpsku, a što podrazumijeva njegovo hapšenje i deportaciju. On se na ovaj potez odlučio iako je predsjednik Dodik specijalnom izaslaniku njemačke vlade za zapadni Balkan Manuelu Zaracinu saopštio da mu prenese poruku da ne dolazi.


Glas Srpske