"Prije 28 godina NATO napao mali, ali ponosni srpski narod" :: Semberija INFO ::

 

"Prije 28 godina NATO napao mali, ali ponosni srpski narod"



ISTOČNA ILIDžA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas u Istočnoj Ilidži da je prije 28 godina NATO napao mali, ali ponosni srpski narod, ali da nije postigao cilj jer su Srbi hrabro odbranili svoja ognjišta i slobodu.

"Danas smo se okupili da odamo počast prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, kao i da se sjetimo tih strašnih dana koje smo i mi srpski vojnici i naše stanovništvo doživjeli i preživjeli uprkos granatama osiromašenog uranijuma koje i danas ostavljaju ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi u Republici Srpskoj, jer je sve više oboljelih od karcinoma kao posljedica bombardovanja", rekao je Egić tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, političke karte i dalje se miješaju i to svakodnevno potresa i ostavlja posljedice na srpski narod s obzirom na to da se nalazi na raskrsnici puteva.

"Najveći vojni oružani savez u to doba - NATO napao je mali, ali ponosni srpski narod, ali svoj cilj nije postigao. Srpski narod je kroz istoriju ratovao i sa mnogo većim carstvima, ali nikada se nije pokolebao niti je podlegao osvajačima u svim svojim borbama za slobodu", rekao je Egić novinarima.

On je naglasio da Srbi nikada neće dozvoliti da neko drugi preuzme prostor na kome žive jer žele da u svojoj kući sami donose odluke i da stvaraju uslove za napredak, a ne da im to neko drugi nameće ili radi umjesto njih.

"Ovi prostori zauvijek će biti i ostati srpski i slobodni. I zato, živjela Republika Srpska!", poručio je Egić.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske danas je služen pomen porodici Galinac, prvim žrtvama NATO bombardovanja, na mjesnom groblju Grlica u opštini Istočna Ilidža, kao i parastos u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske organizovao je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, kao i predstavnici boračkih organizacija, javnog i političkog života.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja uvršteno je u republički kalendar obilježavanja značajnih datuma iz srpske istorije na osnovu inicijative Novinske agencije Republike Srpske - SRNA iz 2018. godine i prijedloga Košarca koji je u tom periodu bio poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku 1.026 bombi, među kojima 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske. 


Nezavisne novine