Obilježena 31 godina od ubistva Srba na Crnom vrhu :: Semberija INFO ::

 

Obilježena 31 godina od ubistva Srba na Crnom vrhu


Na Crnom vrhu kod Zvornika danas je obilježena 31 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila koje su 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.

Služen je parastos na mjestu stradanja Srba, nakon čega su položeni vijenci.

Predsjednik ove organizacije Milivoje Marković podsjetio je da su prije 31 godinu na Crnom vrhu srebrenički muslimani počinili zločin koji je po mnogo čemu specifičan jer se, ničim izazvan, desio u dubini teritorije Republike Srpske.

- Srebrenički muslimani su tog dana 1992. godine iz zasjede presjekli kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku i izvršili neviđen zločin nad nedužnim civilima, te pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske od kojih je većina bila u civilnim odijelima - rekao je Marković Srni.

Spomen-ploča postavljena na mjestu stradanja 10. septembra 2010. godine oskrnavljena je šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo su nepoznata lica odnijela drveni sto i klupe, te isjekla željezne stubove i lance oko spomnjen-obilježja.

Nakon tri godine, odnosno 2013. postavljena je ponovo veća i deblja granitna ploča, ali je i ona doživjela sudbinu prethodne.

Godinu dana kasnije postavljena je i osveštana nova, treća spomen-ploča koja se i dalje nalazi na mjestu stradanja.
Oskrnavljene spomen-ploče i drugi polomljeni dijelovi pohranjeni su u prostorije Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik da svjedoče o ovom ponovljenom zločinu.

(RTRS)