Otvoren Javni poziv Vlade Srpske za direktna ulaganja; Podsticaji za mala i srednja preduzeća :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Javni poziv Vlade Srpske za direktna ulaganja; Podsticaji za mala i srednja preduzeća


Vlada Republike Srpske podržava modernizaciju privrednih subjekata i preduzetnika. Do 17. septembra otvoren je Javni poziv za direktna ulaganja kojim je predviđeno 14,5 miliona maraka. Iduće sedmice trebalo bi da bude otvoren i Javni poziv za podsticaje za mala i srednja preduzeća. Svi koji budu ispunjavali uslove dobiće pomoć jer oni pune republički budžet. Ovo je najavio ministar privrede i preduzetništva, Vojin Mitrović prilikom posjete firmi "Drinjača" iz Šekovića.

"U korak s vremenom" moto je izvozno orjentisane firme "Drinjača" koja proizvodi namještaj od modeliranih ploča i drveta i brikete za tržište EU. Prate nove trendove i zahtjeve tržišta ,u čemu imaju i podršku Vlade Srpske. Za tri godine dobili su 97.000 KM podsticaja za direktna ulaganja, a 47.000 KM za povećanje plata radnicima. Apliciraće i na predstojeći javni poziv radi automatizacije i modernizacije proizvodnje.

Uporedo sa osavremenjavanjem proizvodnje stvarani su i bolji uslovi za rad preko stotinu zaposlenih, od čega su 50 odsto žene. Prošlogodišnji poslovni plan prebačen je za 25 posto, a u odnosu na 2021. udvostručili su produktivnost i promet.

Podrškom privrednim subjektima koji uvode nove tehnologije, inovacije, digitalizaciju, povećava se produktivnost , konkurentnost i broj zaposlenih - raste dobit firmi, ali i prihod u budžetu. Od sljedeće nedjelje mala i srednja preduzeća i preduzetnici moći će da apliciraju za podsticaje .

- Kada sagledamo koliko privrednih preduzetnika bude apliciralo mi ćemo se potruditi da nađemo i dodatna sredstva kako bi svi oni koji budu aplicirali bili zadovoljeni, odnosno da dobiju pomoć Vlade, jer zaista to i zaslužuju ponoviću još jednom oni su ti koji pune budžet - rekao je ministar privrede Vojin Mitrović.

"Drinjača" iduće godine planira automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje radi povećanja produktivnosti i kvaliteta, smanjenje troškova i drvnog otpada.


RTRS