Šmit otkazao sastanak u Banjaluci? :: Semberija INFO ::

 

Šmit otkazao sastanak u Banjaluci?


BANjALUKA - Kristijan Šmit otkazao je današnji sastanak sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem u Banjaluci, saznaje Kliks.

Za sada još uvijek nisu poznati razlozi otkazivanja sastanka.

Šmit je za danas bio zakazao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem, u službenim prostorijama.

Pranjić, kako su prenijele „Nezavisne“ ima ranije preuzete obaveze, koje se odnose na njegovu ljekarsku profesiju pa nije planirao na sastanak.

Na sastanak je Šmit pozvao i predstavnike opozicije, ali su oni odbili da se odazovu.

Nakon što je Kristijan Šmit najavio dolazak u Republiku Srpsku i sastanke u Banjaluci, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac donijela je naredbu o zabrani korišćenja službenih prostorija Palate Republike za sastanke sa Šmitom.

- Zabranjuje se svim licima koja koriste službene prostorije institucije Predsjednik Republike Srpske, a što se odnosi na službu predsjednika Republike i potpredsjednike Republike Srpske, da u tim prostorijama organizuju sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH Kristijanom Šmitom, što je u skladu sa Zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske - navedeno je u naredbi koju je potpisala Pajić Baštinac.

Dodaje se da će se smatrati da je bilo koje lice, koje postupi suprotno naredbi, povrijedilo status štićenog objekta.

Lider SDS-a Milan Miličević potvrdio je da ta stranka neće prisustvovati sastanku sa Šmitom, na koji su pozvani SMS-om, a potom i mejlom.

-Moram priznati da zvaničan poziv u pisanoj formi nije stigao, nego telefonskim putem i nekom SMS porukom prije par dana. Nisam bio u dilemi u bilo kojem momentu da se odazovem na takav sastanak na tom mjestu, u jednom hotelu, u ovoj trenutnoj političkoj situaciji. Mislim da je besmisleno uopšte da SDS bude kolateralna šteta konflikta između (predsjednika Srpske) Milorada Dodika i Šmita - rekao je Miličević za "Nezavisne ".

Potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak potvrdio je da je i njih Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, zvao na sastanak, te da su ga odbili.

Na pitanje „Nezavisnih“ da li je Šmit naveo teme sastanka, Crnadak je odgovorio da nije.

-Nemam ja tu šta posebno da komentarišem. Dovoljno je da kažem da je poziv bio i da smo ga odbili - rekao je Crnadak

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić i predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović objavili su juče da se, uprkos pozivu, neće sastati sa Šmitom.

Trivićeva je navela da je zvanično dobila poziv za sastanak sa Šmitom, u Banjaluci, te odgovorila negativno.

-Mejl sam poslala sat vremena nakon njegovog zvaničnog prijema, čim sam bila u prilici da to učinim.  Razloge odbijanja sastanka ne moram detaljno obrazlagati. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsjedništva Narodnog fronta i nikakvog kolebanja po ovom pitanju nije bilo - navela je Trivićeva.

Vukanović je naveo da je dobio mejl, te telefonski poziv iz Kabineta Kristijana Šmita, odnosno poziv na sastanak u jednom hotelu u Banjaluci.

-Odmah sam odgovorio da ne želim doći na sastanak, koji predstavlja klopku za opoziciju, sa ciljem kompromitacije, i detaljno obrazložio razloge svog nedolaska - naveo je Vukanović.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je naglasio da prema Kristijanu Šmitu neće biti primijenjena sila ako dođe u Srpsku, ali da je poruka da u nju nije dobrodošao.


Glas Srpske