Šta kriju imovinski kartoni bh političara :: Semberija INFO ::

 

Šta kriju imovinski kartoni bh političara


Desetine političara ne ispunjavaju u potpunosti obavezu prijavljivanja cjelokupne imovine u imovinskim kartonima na početku mandata. Jedini korektiv su novinarska istraživanja koja nam to otkrivaju. Tako je Centar za istraživačko novinarstvo nedavno objavio da delegat u državnom parlamentu Nikola Špirić nije prijavio posjedovanje porodične kuće i 107 dunuma zemljišta u rodnom Drvaru.

Stanovi, kuće, vrijedna zemljišta, jahte, kompanije. Ovo je imovina koju desetine političara nisu prijavljivali u proteklih 15 godina koliko njihove imovinske kartone provjerava Centar za istraživačko novinarstvo. Riječ je izabranim funkcionerima iz samog političkog vrha. Bakir Izetbegović, Nenad Nešić, Nedeljko Čubrilović, Fahrudin Radončić, Mirko Šarović i tu nije kraj. Najčešće, poput Nikole Špirića nedavno, kažu da su zaboravili.

ALADIN ABDAGIĆ, Centar za istraživačko novinarstvo

Ali poprilično je neobično da možete zaboraviti da imate 107 dunuma zemljišta i kuću koja je velike vrijednosti, jahtu od tri miliona ili da imate dva stana, vilu koja je velike vrijednosti tako da kažem. Tako da oni na sve načine taj gaf pokušavaju da umanje mu neko značenje.

Oni koji zaokružuju njihova imena na izborima znaju da je prijava imovine zakonska obaveza izabranih osoba. Zanimalo nas je da li vjeruju izabranima da slučajno izostave da upišu sve što posjeduju. Upravo je oslanjanje na savjest izabranih funkcionera kod ovog dijela poštovanja izbornog zakona postavljeno kao problem. Službena kontrola i sankcije za lažno prijavljivanje imovine ne postoje. Nevladin sektor predlagao je da provjeru imovinskih kartona povjeri novoj komisiji koja bi djelovala u okviru zakona o sukobu interesa. Za sada bez uspjeha.

SRĐAN TRALjIĆ, glasnogovornik Transparency Internation BiH

U Federaciji se imenuju članovi porodice ministara, povlači se iz procedure Zakon o sukobu interesa ne znamo kada će biti usvojen. Na BH nivou usvojeno rješenje koje je gore od postojećeg i tu imamo zastoj. U RS imamo na sljedećoj sjednici zako koji praktično ozakoniti sukob interesa tako da nismo optimisti u tom smislu da će se nešto promijeniti bitnije.

Zainteresovani međutim vjeruju da ipak postoji smisao imovinskih kartona kojima nedostaju kontrola i sankcije.

ALADIN ABDAGIĆ, Centar za istraživačko novinarstvo

Na taj način možemo detektovati da li su to oni stekli korupcijom, da li su imali prihode legalne da ostvare toliku imovinu itd. Tako da ta obaveza i odgovornost je jako važna.

Snažan antikorupcijski alat bez dosljedne primjene ne ispunjava u potpunosti svoj cilj. Svodi se na kratkotrajne skandale ili kampanje za obuzdavanje političkih protivnika. Rješenje je u političkoj volji ili pritisku na zakonodavce da pokažu kako im je stalo do rezultata u borbi protiv korupcije na najvišem nivou.


​BHRT