Dodik: Ima pomaka u određenim stvarima, usvojen paket na bazi od 14 prioriteta :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Ima pomaka u određenim stvarima, usvojen paket na bazi od 14 prioriteta


MOSTAR - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH da je napravljen pomak u određenim stvarima.

"Ništa nismo u gotovosti napravili da može da ide na odlučivanje, ali smo se dogovorili da se dogovaramo dalje u proceduri. Svakako se može reći da smo se u nekim stvarima pomakli", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je usvojen paket koji su napravili na bazi od 14 prioriteta.

"Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon koordinacionog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka "Trojke".

On je istakao da  što se tiče Suda BiH, godinama se upozorava na činjenicu da ni Sud ni Tužilaštvo nisu legitimno formirani.

"Imamo dogovor da da se na nivou Suda BiH treba formirati apelaciono vijeće. Sud i Tužilaštvo BiH su formirani nelegalnim aktivnostima visokog predstavnika. Razgovaramo i vidimo vrstu opstrukcije kada je u pitanju Sud. Treba održati atmosferu razgovora, imamo toplu atmosferu. Mi moramo da isporučimo rezultat kada je u pitanju Ustavni sud" rekao je Dodik.

Naveo je i da nije optimista kada je riječ o Evropskoj uniji.

"Mi ne prihvatamo da neko ode u Generalnu skupštinu UN-a i iznosi svoje lične stavove. Nećemo to više da gledamo, ako neko prezentuje politiku, mora da se usaglasi. Apelujem da se to ne radi", naveo je Dodik.

Takođe je rekao da je sa strankama trojke i HDZ-om BiH razgovarano danas o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Centralnu izbornu komisiju, koja je veoma sumnjivo izabrana, kako bi do Nove godine uslijedila promjena sadašnjeg sastava ovog tijela.

Dodik je rekao novinarima u Mostaru da u Republici Srpskoj smatraju da je ta komisija nelegalno izabrana, a da bi se izmijenama zakona došlo u poziciju da se izabere nova.

On je dodao da ovaj zakon nije u cijelosti usglašen i da u BiH predstoji tek ozbiljna izborna reforma.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je bio konstruktivan sastanak u atmosferi koja obećava.

"Raspravili smo nešto od zaključaka, 10 zakona koji stoje na dnevnom redu, od nešto jednostavnijih do najkompleksnijih poput Izbornog zakona i Ustavnog suda", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da oko Izbornog zakona imaju zavidan nivo usaglašenosti i mogao bi biti do 3. oktobra na Savjetu minsitara, a slična je situacija i sa zakonom o sudu, te ostalih osam zakona.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da radno tijelo radi na zakonu o strancima u Ustavnom sudu BiH i da je dogovor da se usaglasi do kraja oktobra.

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je nakon sastanka da su svi bili spremni na razgovor i da traže rješenja, te da su napravili određene iskorake iako imaju i dalje različite poglede oko nekih pitanja.

U Mostaru je održan Koordinacioni sastanak SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka "trojke", partnera u vlasti na nivou BiH.

Prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, te funkcioneri ove stranke Staša Košarac i Sredoje Nović, zatim predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i DEMOS-a Nedeljko Čubrilović. Ispred stranaka "trojke" na sastanku su bili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto, te Denis Zvizdić ispred NiP-a. U ime HDZ-a su uz predsjednika Dragana Čovića bile prisutne Borjana Krišto i Darjana Filipović.


Glas Srpske