Ko se iz Srpske predstavio na sajmu naoružanja u Beogradu :: Semberija INFO ::

 

Ko se iz Srpske predstavio na sajmu naoružanja u Beogradu


Фото - Танјуг

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" u Beogradu svojim proizvodima i novitetima predstavile su se i kompanije iz Republike Srpske Vazduhoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine, "Tehnički remont Bratunac" (TRB) i "Kosmos" iz Banjaluke.

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić rekao je da je ova kompanija predstavila lako borbeno vozilo "vihor" prvi put od kada je pokazan prototip, a koje sada ulazi u serijsku proizvodnju.

Ristić je naveo da je ovdje zastupljeno i vozilo "despot", nova generacija pištolja "RS 9 vampir" i sve ono što je TRB do sada radio, te da očekuje izuzetnu posjećenost ovog štanda na sajmu.

"Mislim da se nećemo obrukati, imamo šta da pokažemo, potrudićemo se da predstavimo Republiku Srpsku i njenu namjensku industriju u najboljem svjetlu", istakao je Ristić, prenosi Srna.

On je naveo da su na štandu dva modela vozila "vihor", jedan sa automatskim minobacačem od 82 milimetra sa softverom za kalkulaciju putanje, a drugi model sa daljinskom borbenom upravljivom stanicom 12,7 milimetara, što je posljednje slovo tehnologije.

"Zapaženi smo ovdje i trudimo se da pratimo sve svjetske trendove i da u oblasti namjenske industrije iz godine u godinu unapređujem sve svoje proizvode", rekao je Ristić.

Izvršni direktor za tehnološko pravne poslove kompanije "Kosmos" Siniša Vranješ naveo je da su predstavili mogućnosti u oblasti remonta koji trenutno rade za Vojsku Srbije, a to su osmatrački radari, kao i eksponati iz oblasti sopstvene proizvodnje rezervnih dijelova za sisteme kao što su "kub" i "neva", "pečora".

"Saradnja sa Vojskom Srbije je odlična već šest-sedam godina u oblasti remonta sistema 'kub'", rekao je Vranješ.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" Mladen Lemez rekao je da je ova kompanija, kao i prethodnih godina, redovan učesnik ovog sajma naoružanja, te da je poslovanje sa Srbijom od strateškog značaja za "Orao", jer je Srbije njihov glavni kupac.

"Izuzetno nam je zato stalo da se dobro predstavimo na ovom sajmu", rekao je Lemez.

On je naveo da su ove godine predstavili presjek motora "vajper", što je jedan od motora iz remontne branše "Orla", koji ova kompanije može da proizvodi i remontuje.

Lemez je dodao je da je ove godine karakteristično u odnosu na lani da su se potrudili da pokažu presjek motora kako bi zainteresovani poslovni saradnici i posjetioci imali priliku da vide kako izgleda njegova unutrašnjost.

"Izutetno smo zadovoljni saradnjom sa Srbijom, za prošlu godinu potpisali smo Ministarstvom odbrane Srbije ugovor i završili generalni remont šest turbo mlaznih motora. Taj ugovor je zavren u avgustu i do kraj godine očekujemo potpisivanje ugovora i za narednu godinu", rekoa je Lemez.

On je dodao da "Orao" obično remontuje od šest do 12 motora godišnje.

U Beogradu je danas otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", najveći je i najznačajniji u regionu, na kojem će se predstaviti 154 domaća i inostrana proizvođača, među kojima i iz Republike Srpske. 


Nezavisne novine