Pušteno sedam Srba uhapšenih u Banjskoj :: Semberija INFO ::

 

Pušteno sedam Srba uhapšenih u Banjskoj


Sedam Srba, koji su uhapšeni nakon oružanog sukoba u selu Banjska, kod Zvečana, pušteni su na slobodu, prenijeli su prištinski mediji.
Istovremeno, četvrti dan od sukoba pripadnici ROSU dozvolili su ulazak u selo Banjska na KiM nakon što su iz prištinske policije potvrdili da su u utorak naveče završili policijsku operaciju provjere terena, prenijeli su danas srpski mediji.
Srpski mediji koji su posjetili Banjsku prenijeli su da je situacija i dalje napeta, prenio je RTS
U noći između subote i nedjelje došlo je do oružanog sukoba grupe Srba sa pripadnicima prištinske policije, u kojem su poginula tri Srbina i jedan prištinski policajac, a ranjen jedan Srbin. Prethodno su mediji bili prenijeli da je u ovom sukobu poginulo četvoro Srba.
Nakon ove pucnjave uhapšeno je osam Srba.
Trojica Srba koja su u ponedjeljak naveče privedena u hotelu "Rajska banja" u Banjskoj puštena su na slobodu zbog nedostatka dokaza, saznaje Kosovo online.
Prethodno je na slobodu pušteno četvoro Srba koji su uhapšeni nedaleko od mjesta sukoba u Banjskoj. Za njih je Specijalno tužilaštvo u Prištini potvrdilo da su pušteni zbog nedostatka dokaza, prenosi Kosovo online.
Govoreći o hapšenju u "Rajskoj banji", Veton Eljšani, zamjenik direktora prištinske policije na sjeveru, u ponedjeljak je rekao da je riječ o dvije osobe srpske nacionalnosti, dok je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, istog dana saopštio da je tu uhapšeno njih troje.
Eljšani je tada naveo i da se sumnjiče za ilegalno posjedovanje oružja, a da će istraga pokazati da li su imali veze sa napadima na prištinsku policiju.
Banjska je bila blokirana odmah nakon sukoba, a prištinski policajci rekli su danas da sada može da se uđe u selo, ali da se ne skreće sa puta.
Na ulazu u selo nalazi se još jedna patrola prištinskih policajaca.
Do danas u Banjsku su mogli ući samo mještani uz kontrolu prištinske policije, prenio je B92.
Eljšani je rekao da će narednih dana specijalizovane jedinice i dalje biti na mjestu sukoba.
"Policijske jedinice za demontiranje eksplozivnih naprava će biti na specifičnim mjestima i gledati granate i ostale naprave koje nisu eksplodirale", kazao je Eljšani.
Metju Miler, portparol Stejt departmenta, rekao je da Beograd i Priština treba da rade sa međunarodnim partnerima i da se vrate dijalogu, prenosi Kljan Kosova. 
Na redovnoj konferenciji za medije, upitan o zahtjevu Srbije da KFOR preuzme bezbjednost na sjeveru Kosova, Miler nije konkretno govorio, već je samo rekao da strane treba da se vrate dijalogu.
"Ono što mislimo da je važno jeste da strane treba da rade sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije i garantovanju bezbjednosti i vladavine prava, kao i na povratku dijalogu uz posredovanje EU", rekao je Miler.
U srpskim sredinama na Kosovu 26, 27. i 28. septembar proglašeni su danima žalosti zbog pogibije Srba kod Zvečana.
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja pale svijeće i odaju počast svojim tragično postradalim sunarodnicima, prenijeli su srpski mediji.
Veliki broj Srba južno od Ibra, od Parteša, Raniluga, Ropotova, Šilova odali su počast poginulim sunarodnjacima sa sjevera Kosova.
Dan žalosti danas je i u Srbiji, gdje su otkazane sportske manifestacije i zastave su spuštene na pola koplja.  
U utorak naveče su i u Beogradu ispred Hrama Svetog Save građani palili svijeće. 
Dan žalosti danas je i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, gdje su zastave na institucijama spuštene na pola koplja. 
(Tanjug)